Hyppää pääsisältöön

Signaalihäirintää havaitsevasta ohjelmistovastaanottimesta avoimen lähdekoodin versio

Paikkatietokeskuksen tutkijoiden kehittämä FGI-GSRx-ohjelmistovastaanotin on julkaistu nyt avoimen lähdekoodin versiona. Tutkijat, opiskelijat ja kehittäjät voivat hyödyntää sitä uusiin innovaatioihin.

Kuva:
ESA

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n kehittämää ohjelmistovastaanotinta on hyödynnetty laajasti tutkimusalustana niin kansallisissa kuin kansainvälisissä projekteissa tarkan paikannuksen, navigoinnin ja ajanmäärityksen tutkimiseen ja kehittämiseen eli PNT:hen (Positioning, Navigation, and Timing). Ohjelmistovastaanottimen avulla tutkijat ovat kehittäneet algoritmeja myös esimerkiksi havaitsemaan satelliittipaikannukseen kohdistuvaa häirintää.

Avoimen lähdekoodin versio nyt koko GNSS-yhteisön saataville

Paikkatietokeskuksen GSRx-ohjelmistovastaanotin on julkaistu avoimen lähdekoodin versiona kaikille satelliittipaikannuksesta kiinnostuneille, kuten tutkijoille, opiskelijoille ja kehittäjille. Ohjelmistovastaanotin on mukana myös tuoreessa julkaisussa GNSS Software Receivers, joka on alalle merkittävän teoksen uusin painos. Kirja ilmestyy kesällä 2022.

Ohjelmistovastaanotinta voidaan hyödyntää yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa GNSS-vastaanottimiin tutustumisen välineenä. Teollisuudelle se tarjoaa benchmarkin sovellettavuudesta.

Paikkatietokeskuksen ohjelmistovastaanotin on jo käytössä GNSS-teknologioiden kursseilla Suomessa Vaasan yliopistossa, Tampereen yliopistossa, Aalto-yliopistossa ja VTT:ssa.

- Avoimen lähdekoodin version avulla tutkijat, opiskelijat ja kehittäjät voivat testata omia innovatiivisia algoritmejaan. Ohjelmistovastaanottimen käyttöliittymän ansiosta käyttäjälle riittää jo perusymmärrys GNSS-vastaanottimen toiminnasta, kertoo tutkimusprofessori Zahidul Bhuiyan Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
 

Jatkuvaa kehitystyötä satelliittipaikannuksen kasvaviin tarpeisiin

Satelliittipaikannuksen markkinat ovat mullistuneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana, kun järjestelmät ovat uudistuneet vauhdilla ominaisuuksien lisääntymisen myötä. Ohjelmallisesti määritelty (software defined) vastaanotin mahdollistaa algoritmien optimoimisen ja testaamisen sekä tarjoaa käyttäjilleen monipuolisuutta sekä tarkkuutta.

FGI-GSRx-vastaanottimen ensimmäinen versio pystyi seuramaan kahta eurooppalaista IOV (In-Orbit Validation) Galileo-satelliittia GIOVE A ja GIOVE B. Sen jälkeen Paikkatietokeskuksen tutkijat ovat kehittäneet ohjelmistovastaanottimeen uusia ominaisuksia ja sisällyttäneet siihen mukaan uusia satelliittipaikannusjärjestelmiä: Galileon vuonna 2013, kiinalaisen BeiDoun ja intialaisen NavIC:n molemmat vuonna 2014 sekä venäläisen GLONASSin vuonna 2015.

Avoimen lähdekoodin FGI-GSRx-ohjelmistovastaanotin saatavilla täällä.

https://www.maanmittauslaitos.fi/en/fgi-gsrx-os

Lisätiedot

tutkimusprofessori Zahidul Bhuiyan, +358 50 372 6569, firstname.lastname@nls.fi 

Kesällä 2022 ilmestyvä julkaisu

Borre, K., Fernández-Hernández, I., Lopez-Salcedo, José A., Bhuiyan, M. Z. H. (2022) "GNSS Software Receivers", in press, Cambridge University Press, Publication date: August 2022

Paikkatietokeskus
Tutkimus
Satelliittipaikannus

Uusimmat uutiset ja artikkelit