Sisätilapaikannuksen huiput kohtaavat INTO-seminaarissa 23.11. Helsingissä

Sisätilapaikannuksen nousevat yritykset sekä yliopistojen tutkijat kertovat uusimmista saavutuksistaan INTO-seminaarissa 23.11. Helsingissä. Suomalaiset tutkijat ja yritykset ovat sisätilapaikannuksen edelläkävijöitä.

INTO-seminaarin logo

Yrityksistä mukana ovat mm. Quuppa Oy, Suunto Oy ja IndoorAtlas Oy. Quuppa Intelligent Location System™ -ratkaisu yhdistää ainutlaatuisella ja tarkalla tavalla Bluetooth Low Energy (BLE) -teknologian ja Angle of Arrival (AoA) -menetelmän. Sen taustalla on 15 vuoden kehitystyö, joka jatkuu edelleen. Syyskuussa Quuppa Oy uutisoi, että sen kumppaniekosysteemi oli kasvanut yli 40 prosenttia aikaisemmin ilmoitetusta.

– Yksi tärkeimpiä asioita Quupan menestyksen takana on vahva ja toimiva ekosysteemimalli. Kumppaniverkostomme muodostama toiminnallinen kokonaisuus vahvistaa kaikkien mahdollisuuksia luoda uusia koko maailman kattavia yhteistyösopimuksia, kertoo Kimmo Kalliola Quuppa Oy:stä.

Seminaariesityksessään Kalliola käy konkreettisen esimerkin kautta läpi Quupan ekosysteemin toimivuutta ja avaintekijöitä, joilla tilanteeseen on päästy. Kyseisessä esimerkkitapauksessa Quupan loppuasiakas NGK Ceramics on käyttänyt Quupan kumppanin Thinkinin softaa sekä hyödyntänyt useiden Quuppa tag-partnereiden Quuppa yhteensopivia tageja teollisuuteen suunnatun ratkaisun toteutuksessa.

IndoorAtlas Oy tuottaa erilaisia palveluita, jotka perustuvat mobiililaitteiden paikannukseen usean teknologian avulla. Yritys omistaa useita alan patentteja, ja sen asiakkaita ovat mm. Yahoo! Japan ja kiinalainen hakukonejätti Baidu.

Suomessa vuonna 2012 perustetulla IndoorAtlas Oy:lla on nykyään useita ulkomaalaisia sijoittajia. Viimeisimpänä joukkoon liittyi vuonna 2018 tehdyn 4,6 miljoonan euron sijoituskierroksen mukana Digital Ventures, joka on thaimaalaisen Siam Commercial Bankin (SCB) tytäryhtiö.

Suunto Oy tunnetaan erityisesti urheilijoille ja seikkailuihin tarkoitetuista tuotteistaan. Yhtiö tekee kuitenkin paljon muutakin kuin vuorikiipeilijöiden suosimia urheilukelloja.

– Sisätilapaikannus avaa erittäin mielenkiintoisia mahdollisuuksia monella sovellusalueella niin urheilussa, terveydenhuollossa kuin teollisuudessa. Suunnon avoin liikeanturialusta Movesense on ihanteellinen laite sisätilapaikannukseen, ja kehitämme parhaillaan työkaluja, joiden avulla muut yritykset voivat ottaa Movesense-anturit käyttöön omissa paikannussovelluksissaan, kertoo tutkimusinsinööri Tuomas Hapola Suunto Oy:stä.

Tarkkaa, luotettavaa ja turvallista paikannusta

– Tutkimme Helsingin yliopistossa tekoälyyn perustuvia menetelmiä luotettavan ja turvallisen paikannuksen mahdollistamiseksi myös kuluttajalaitteilla, sekä paikannuksessakin hyvin tärkeää tietoturvaa, kertoo Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Laura Ruotsalainen.

Ruotsalainen puhuu seminaarissa lisää yliopiston tutkimuksesta, sekä Naton rahoittamasta CANDO-projektista. CANDO:ssa kehitetään menetelmä, jolla 30–40 henkilön ryhmä voi navigoida sisätiloissa infrastruktuurista riippumattomasti. CANDO-projekti on Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ja norjalaisen tutkimuskeskus SINTEF:in yhteishanke. Siinä kehitetään tilannetietoisuutta urbaanissa ympäristössä ja sisätiloissa tapahtuvissa turvallisuusoperaatioissa. Paikannus toteutetaan vain käyttäjän varusteisiin kiinnitettyjen sensorien avulla.

Alan tutkimusta tehdään vahvasti useissa yliopistoissa, mm. Helsingin yliopistossa, Aalto-yliopistossa sekä Torinon teknillisessä yliopistossa.

– Tutkimuksen kilpailukyky määritellään akateemisella osaamisella ja yhteiskunnallisella vaikuttavuudella. Paikkatietokeskus haluaa olla mukana viemässä Suomea eteenpäin ja kantaa kortensa kekoon Suomen talouden ja yritysten kilpailukyvyn kehittämiseksi toimilla läheisessä yhteistyössä suomalaisten yritysten kanssa, toteaa ylijohtaja Jarkko Koskinen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

INTO-seminaarissa pääset kurkistamaan, mitä alalla juuri tällä hetkellä tehdään.

Kaikki esitykset ovat englanniksi.

Katso koko ohjelma ja ilmoittaudu!

Lisätietoja

Projektikoordinaattori Sanne Wikström, 050 328 3455, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Apulaisprofessori Laura Ruotstalainen, 050 556 0761, etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Uusimmat uutiset ja blogit