Suomalaista laserkeilaustutkimusta sovelletaan Kiinan teollisuudessa

Suomalais-kiinalaisen laserkeilausta kehittäneen yhteishankkeen tuloksia hyödynnetään Kiinan teollisuudessa. Laserkeilaamalla voidaan kerätä 3D-dataa ympäristöstä helposti ja kustannustehokkaasti. Yhteishankkeessa kehitettiin mahdollisimman pienikokoinen laserkeilauslaite, jota voi käyttää esimerkiksi drooniin kiinnitettynä. Laitteen nimi on AOEagle.

AOEaglella tuotettu alkuperäinen pistepilvi ja vieressä käsitelty versio, jossa erotellut puut
AOEaglella tuotettu alkuperäinen pistepilvi ja vieressä käsitelty versio, jossa puut eroteltuna
Kuva:
Maanmittauslaitos, Paikkatietokeskus

AOEagle nimettiin yhdeksi vuoden 2017 top 10 kaukokartoitustapahtumista Kiinassa. Tunnustuksen myönsi Kiinan kaukokartoitussovellusten yhdistys CARSA 23.4.2018. Kiinalaiset verkkomediat uutisoivat CARSA:n listauksesta laajasti. AOEagle kehitettiin ja testattiin vuosina 2014–2015. Jo vuonna 2017 AOEagle oli laajasti käytössä Kiinassa.

Hankkeessa olivat mukana Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus ja Academy of Optoelectronics (AOE), joka on osa Kiinan tiedeakatemiaa (CAS).

Uraauurtavaa tutkimusta

– Tämä oli ensimmäinen kerta kun Kiinan eteläosassa tehtiin isolehtisen puuston inventointia drooneihin asennettujen laserskeilaimien avulla. Lisäksi nyt hyödynnettiin ensimmäistä kertaa droonikeilausta erittäin korkeajännitteisiin (UHV) sähköjohtoihin liittyvien turvallisuusriskien havaitsemiseen monimuotoisessa ympäristössä Kiinan länsiosien vuoristoalueella, kertoo Yuwei Chen, tutkimusryhmää johtanut tutkimuspäällikkö Paikkatietokeskuksesta.

Tutkimus toteutettiin Kiinassa. Chen oli vierailevana professorina Academy of Optoelectronicsissa tammikuussa 2014.

Ryhmän kehittämää systeemiä testattiin sekä Kiinassa että myöhemmin Hämeenlinnassa. Näin varmistettiin, että se suoriutuu hyvin erilaisissa metsäolosuhteissa. Kiinassa AOEaglea testattiin seuraavissa paikoissa: Hangzhou (Zhejiangin maakunta), Xilin Gol ja Siziwangqi (Sisä-Mongolian autonominen alue), Yinchuan (Ningxian autonominen alue) ja muilla paikkakunnilla. Lisäksi AOEaglea testattiin asentamalla se erilaisille alustoille, kuten autoon, drooniin ja kiinteäsiipiseen itselentävään lennokkiin. Sitä käytettiin kaupallisten sovellusten sarjassa, jotka liittyivät arkeologiaan, ruohotasangon monitorointiin ja kolmiulotteiseen rakennusten mallintamiseen.

Helppokäyttöinen ja moneen soveltuva

AOEagle on helppo ja yksinkertainen asentaa, ja sen liikkuvana alustana voi joustavasti olla esimerkiksi kuumailmapallo, drooni tai auto.

Järjestelmän ominaisuuksiin kuuluvat keveys, pieni virrankulutus, joustavuus ja monikäyttöisyys. Koko järjestelmä painaa 3,5 kg ja sen virrankulutus on 13 W, mikä mahdollistaa tiheän ja tarkan laserskannatun pistepilviaineiston nopean hankkimisen erilaisissa monimuotoisissa maasto-olosuhteissa ja erilaisten liikkuvien alustojen avulla.

AOEaglen käyttämä teknologia kehitettiin Paikkatietokeskuksessa

AOEaglen hyödyntämä teknologia on alun perin Paikkatietokeskuksen Kaukokartoituksen ja fotogrammetrian osaston kehittämä ja julkistama vuonna 2008. On nähtävissä, että teknologian kehittyminen tulee tarjoamaan vahvaa teknistä tukea perinteisten teollisuusalojen modernisoinnille Kiinassa.

– AOEagle tarjosi teollisuudelle uudenlaisen, kätevän ja erittäin tehokkaan ratkaisun. Näiden sovellusten onnistunut kehittäminen tarkoitti, että drooneihin perustuva laserkeilausteknologia Kiinassa toimii kaikenlaisissa maasto-olosuhteissa ja monilla alustoilla, Chen sanoo.

Lisätietoja

Tutkimuspäällikkö Yuwei Chen, 040 577 0964, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi (yhteydenotot englanniksi)

Uusimmat uutiset ja blogit