Suomen historiaa ilmakuvina

Maanmittauslaitoksen ilmakuva-arkistossa on yhteensä lähes miljoona ilmakuvaa, joita kuka tahansa voi ostaa omaan käyttöönsä. Vanhimmat kuvat ovat 1930-luvulta.

Mustavalkoinen ilmakuva Rautjärven korpijärveltä 1963.
Mustavalkoinen ilmakuva on vuodelta 1963 Rautjärven korpijärveltä.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla on indeksikartta, josta näkee alueittain ja vuosittain tehdyt ilmakuvaukset.

Ilmakuvista arvokasta tietoa ja nostalgiaa

– Vanhoja ilmakuvia voi hyödyntää esimerkiksi metsävarantojen muutostulkinnassa ja kaupunkitutkimuksessa. Kansalaisia kiinnostaa, miltä suvun kotitila tai mökkimaisema ovat näyttäneet menneinä vuosikymmeninä, selventää kartastopäällikkö Jurkka Tuokko Maanmittauslaitoksesta.

Vuonna 2013 Maanmittauslaitoksen teettämästä vanhojen ilmakuvien käyttötarkoituksia kartoittavasta selvityksestä käy ilmi, että useat suomalaistahot ovat erittäin kiinnostuneita vanhoista ilmakuvista ja myös niiden käyttöaste on varsin korkea.

Kulttuurihistoria turvataan digitoimalla

Vuonna 2008 ilmakuvauksessa siirryttiin digitaalisen kameran käyttöön. Vanhoja filmikuvia digitoidaan edelleen säilytettäväksi. Vanhojen ilmakuvien taltiointi on tärkeää kulttuurihistorian, tutkimuksen ja uusien innovaatioiden syntymisen kannalta.

– Vanhojen ilmakuvien digitointiin päädyttiin, kun alettiin pelätä vanhojen filmien tuhoutumista. Digitointi mahdollistaa myös ilmakuvien monipuolisen jatkokäytön ja hyödyntämisen laajalle käyttäjäkunnalle, selventää Tuokko.

Kun haluat tilata vanhoja ilmakuvia

Voit tilata ilmakuvia Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelun kautta osoitteesta: asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi. Ilmakuvat ovat vapaata aineistoa, mutta niiden käsittelystä ja toimituksesta peritään maksu, joka on 92,02 euroa + alv kappaleelta. Toistaiseksi vanhoja ilmakuvia ei voi hankkia Maanmittauslaitoksen verkkopalveluiden kautta. Verkkopalveluja varten kuvien tulisi olla sidottu maastokoordinaatistoon, jotta niitä voitaisiin käyttää.

Kun tilaat vanhoja ilmakuvia, kerro mahdollisimman tarkasti

  • miltä alueelta aineistoja haluat (paikannimi ja koordinaatit)
  • miltä ajanjaksoilta kuvia haluat.

Historiallisten ilmakuvien lisäksi on myös saatavilla 1950-luvulta vähäisiä määriä orto-oikaistuja ilmakuvia, jotka ovat mittatarkkoja kuten kartat.

Lisätietoja

Ilmakuvakyselyt ja tilaukset: asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja artikkelit