Suomen kartat ansaitsevat oman paikkansa

Vuoden alussa sain mielenkiintoisen haasteen. Sain tehtäväksi koostaa karttaluettelot Suomen vanhoista kartoista. Tavoitteena oli luettelo, jossa on linkki digitaaliseen kopioon tai tietoon, mistä kartta löytyy, jos digitaalista kopiota ei ole olemassa.

Suomen ensimmäinen maanmittarin tekemä kartta vuodelta 1634.
Kansallisarkistossa sijaitseva Suomen ensimmäisen maanmittarin Olof Gangiuksen tekemä Turun kartta vuodelta 1634.
Kuva:
Kansallisarkisto

Karttaluettelo on valmistunut ja luettelot löytyvät verkosta. Luetteloinnin kuluessa minulle syntyi ajatuksia siitä, miten kartat saadaan vielä paremmin käyttöön. Ehdotankin Suomen kartat –sivuston perustamista yhteistyössä arkistojen ja alan järjestöjen kanssa.

Perusideana uudessa sivustossa on toimia matalan kynnyksen portaalina suurelle yleisölle. Perustoimintoja, joihin pyrittäisiin vastaamaan, olisivat esimerkiksi:

  • Mitä karttoja löytyy haluamastani sijainnista?
  • Esitellä saatavilla olevia karttoja ja kertoa karttoihin liittyvää historiaa
  • Muodostaa keskitetty portaali vanhoihin karttoihin

Yhteistyössä tuotettu Suomen kartat –sivusto antaisi mahdollisuuden myös esimerkiksi Maanmittauslaitoksen arkistoissa olevien karttojen nopean julkaisemisen. Kartat ovat jo nykyään suurelta osin digitaalisessa muodossa, mutta osaa ei ole vielä julkaistu.

Tärkeää on myös karttojen helppo saatavuus esimerkiksi hakukoneella. Tehtyjen luetteloiden avulla sivusto olisi mahdollista perustaa suhteellisen pienin kustannuksin ja tuoda Suomen vanhat kartat entistä paremmin esiin.

Vanhat kartat keskitetysti Kansalliskirjaston Finna-palveluun

Tulevaisuudessa tarvitsemme karttojen georeferointia eli vanhojen karttojen tuomista koordinaatistoon, metatietojen lisäämistä ja edelleen digitointia. Esimerkiksi Ruotsin valtionarkistossa on paljon Suomen kannalta merkittäviä karttoja, joita ei ole digitoitu samaan tapaan kuin Kansallisarkistossa ja Kansalliskirjastossa. Kansalliskirjaston Finna-järjestelmästä voidaan kehittää keskitetty hakujärjestelmä ja paikka, josta vanhat kartat löytyvät.

Maailmalla on jo hyviä referenssejä uuden sivuston toiminnallisuuksista – hyviä esimerkkejä ovat Skotlannin kansalliskirjaston karttapalvelu ja yksityisen henkilön tekemä Maps of Iceland-sivusto.

Mitä sanotte, ryhdytäänkö yhteistuumin työhön ja laitetaan Suomen kartat -sivusto pystyyn?

 

Antti Jakobsson
yli-insinööri

Yli-insinööri Antti Jakobsson.
Kuva: Riku Heikkilä/Maanmittauslaitos

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Vastauksena kysymykseesi: Kyllä aletaan vaan. Milloin aloitatte rekrytoinnin ja koska voi aloittaa hommat? :)
Tosiaan tämä on kyllä tervetullut tietokanta ja varsinkin digitoituja karttoja on tullut kaivattua. Keskitetty helppokäyttöinen avoin hakujärjestelmä olis kyllä parempi kuin ne kuuluisat sata jänistä.

In reply to by Risto Nurmi (ei varmistettu)

Hei Risto, Kiitos palautteesta. Tässä vaiheessa keräämme kiinnostusta aiheeseen ja palaamme myöhemmin eri vaihtoehtoihin.

Mahtava idea, kannatan lämpimästi. Mitä suurempi yleisö pääsee helposti käsiksi yhteiseen historiaamme, sen parempi. Digitalisaatio näyttää hyvät puolensa!

In reply to by Panu Litmanen (ei varmistettu)

Hei Panu. Kiitos! Vanhoista kartoista voi olla yllättävääkin hyötyä yhteiskunnassa kaikkea pontentiaalia emme vielä varmaan ymmärräkkään. Hyöty tulee esimerkiksi siitä, että muuta tietoa voidaan helposti yhdistää ko. ajankohdan tietoon. Paikannimet ja hallintorajat ovat yksi hyvä esimerkki.

Tosi hyvä juttu jos vanhat kartat saadaan yhteen selkeään palveluun!

Kun kerran on Karjalan vanhat kartat saatu digioitua niin voitaisiinko myös muun Suomen vastaavat kartat tuolta ajalta digitoida nettiin? Kiinnostaisi Pohjanmaan seudun vanhat kartat missä kylät jne näkyy.

Erinomaista, että kartat on luetteloitu. Työ kannattaa ilman muuta saattaa valmiiksi toteuttamalla ehdottamasi Suomen kartat -käyttöliittymä. Vanhat kartat ovat arvokas lähde tutkijoille ja alan harrastajille. Koska ne varmasti kiinnostavat myös suurta joukkoa maallikkokäyttäjiä, niiden helppo saatavuus on tärkeää. Esittämäsi ulkomaiset esimerkit ovat rohkaisevia ja kannustavia.

In reply to by Jouko Sillanpää (ei varmistettu)

Hei Jouko, Kiitos kannustuksesta. Toivottavasti saadaan käyttöliittymä aikaan!

Todella hieno palvelu jos saadaan toimimaan ja kattavat kartat. Jos viel ladattavassa muodossa, maanmittauslaitos vanhatkartat palvelu on hyvä ja sen pohjalta? tehty nettisivusto vanhat kartat.

In reply to by Krister (ei varmistettu)

Hei Krister!

Kiitos palautteesta. Karttoja löytyy eri paikoista, joten keskitettyä latauspalvelua ei varmasti saada aikaan. Ideana olisi, että sivuston kautta löytyisi helposti missä kartat ovat ja sitten kartan voi ladata palvelusta josta se löytyy. Pitemmän ajan tavoitteena olisi saada aikaan myös katselupalvelu jossa kartat ovat helposti georeferoituna katseltavissa.

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit