Hyppää pääsisältöön

Suomi ja Venäjä kävivät rajan läpi merkki merkiltä

Suomi ja Venäjä allekirjoittivat rajankuvauksen.
Suomen osalta pöytäkirjan valtakunnan rajankuvauksesta allekirjoitti Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen (edessä vas.) ja Venäjän osalta Rosreestrin varapääjohtaja Sergey Miroshnichenko (edessä oik.)
Kuva:
Julia Hautojärvi / Maanmittauslaitos

Suomi ja Venäjä allekirjoittivat Imatralla 19.6. maiden välisen pöytäkirjan, jolla esitetään maiden välisen valtakunnan rajan kulku. Pöytäkirjan voimaantulo edellyttää eduskunnan hyväksyntää. Suomen osalta pöytäkirjan valtakunnan rajankuvauksesta allekirjoitti Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen ja Venäjän osalta Rosreestrin varapääjohtaja Sergey Miroshnichenko.

Tehty rajankäynti on luonteeltaan tekninen, eikä mikään muutu rajalla asuville.

− Rajankäynnillä päivitetään yli 70 vuotta vanhat rajakartat ja muut rajan kuvauksen dokumentit, kertoo yksi rajankäynnin tekijöistä, yli-insinööri Pekka Tätilä Maanmittauslaitoksesta.

Jopa 400-vuotisia rajamerkkejä

Vanhimmat rajamerkit ovat Täyssinän rauhan ajoilta vuodelta 1595. Nyt valmiiksi saatu työ tehtiin vuosina 2007–2016.

− Jokainen rajamerkki tarkistettiin ja mitattiin maastossa, ja kaikki aineisto, kuten kartat ja koordinaatit päivitettiin digitaaliseen muotoon, Pekka Tätilä sanoo.

Rajaa on pidetty ja pidetään kunnossa koko ajan rajajärjestyssopimuksella, joka on määritellyt rajan käytännön hoidon eli rajamerkkien ja raja-aukon kunnossapidon. Käytännössä Rajavartiolaitos on uusinut esimerkiksi kaatuneita rajapaaluja.

Jatkossa tarkistukset 25 vuoden välein

Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen kertoo, että jatkossa maat kokoontuvat 25 vuoden välein keskustelemaan ja sopimaan mahdollisesta rajankäynnin tarpeesta.

− Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan väliset valtakunnan rajat on sovittu tarkistettavaksi niin ikään 25 vuoden välein. Norjan-raja käytiin viimeksi vuonna 2000 ja Ruotsin-raja vuonna 2006, Kokkonen toteaa.

Suomessa hallitus nimitti valtuuskunnan, joka yhdessä Venäjän valtuuskunnan kanssa suoritti nyt päättyneen teknisen rajankäynnin. Suomessa valtuuskunnan jäsenet olivat Maanmittauslaitoksesta ja Rajavartiolaitoksesta.

− Rajankäyntivaltuuskunnan työ on nyt saatu päätökseen. Seuraavassa vaiheessa sopimus ratifioidaan Suomessa ja Venäjällä, jonka jälkeen valtakunnan rajan kuvaus dokumentteineen vahvistuu, pääjohtaja Arvo Kokkonen selittää asian etenemistä.

Lisätietoja

Pääjohtaja Arvo Kokkonen, 040 028 0875

Yli-insinööri Pekka Tätilä, 040 551 2226

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja artikkelit