Hyppää pääsisältöön

Suurin etu sähköisessä sopimisessa on joustavuus

Riihimäen kaupungilla on sähköistä kiinteistövaihdantaa käytetty jo lähes kolme ja puoli vuotta. Eniten sähköisen asioinnin palvelua on hyödynnetty omakotitonttiasiakkaiden kanssa.

Teksti: Werner Franzén

""
Kuva:
Werner Franzén

Reilun kolmen vuoden ajan omakotiasioissa lähes kaikki tonttikaupat ja maanvuokrasopimukset on toteutettu sähköisillä luovutuskirjoilla, joista maanvuokrasopimus on ollut yleisempi.

Sähköisiin luovutuskirjoihin siirtyminen on ollut helppoa ja asiakkaat ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan. Suurin etu sähköisessä sopimisessa on joustavuus. Ei tarvitse sopia tapaamista tai lähetellä papereita edestakaisin. Allekirjoitusvaiheessa asiakkaat saavat rauhassa tutustua sähköiseen sopimukseen ja allekirjoittavat sen silloin kuin heille sopii. Nopeimmillaan koko kaupungin prosessi, johon kuuluu sähköinen tonttihakemus, kaupungin päätös ja sähköinen allekirjoitus on mennyt muutamassa päivässä.

Perinteisessä sopimisessa asiakkaan kirjaamishakemus jää joskus laittamatta vireille. Sähköisessä toimintatavassa kirjaamishakemus lähtee automaattisesti vireille allekirjoitusten jälkeen, ja tärkeä vaihe ei jää unohduksiin. Tämä on tärkeä asia asiakkaan edun kannalta. Lisäksi asiakkaalle tulee jonkin verran säästöä kustannuksissa, erityisesti kiinteistökaupassa, jossa ei tarvita enää kaupanvahvistajaa. Maksut hoituvat nykyaikaisesti verkkopankin kautta. Verkkomaksu on nykypäivää ja vähentää erillisten laskujen lähettämistä.

Kunnan näkökulmasta sähköinen sopiminen tehostaa toimintaa. Riihimäellä käytännössä yksi henkilö pyörittää sähköistä kauppaa. Ennen omakotitonttien kiinteistökaupassa oli ostajien lisäksi mukana valmistelija, myyjä ja kaupanvahvistaja. Nykyään myyjä eli viranhaltija voi vaikka kesken vähemmän antoisan palaverin allekirjoittaa kauppakirjan tai maanvuokrasopimuksen ja toiset osapuolet vaikka omalta kotisohvaltaan käsin.

Kunnan sopimukset valmistellaan selainpohjaisessa luonnostelupalvelussa, jossa erilaisille sopimuksille on omat pohjansa valmiina. Ennen kuin luonnostelupalvelusta sopimus siirtyy kiinteistövaihdannan palveluun, tarkistaa se mahdolliset virheet. Virheiden mahdollisuus pienenee olennaisesti.

Riihimäen kaupungin tonttimyynnin asiakkailla on myös mahdollisuus tehdä sopimus perinteisellä tavalla. Perinteinen tapa on jäänyt kuitenkin historiaan ja asiakkaat ovat ottaneet palvelun hyvin käyttöön ja antaneet positiivista palautetta.

 

Werner Franzén on Riihimäen kaupungin maankäyttöinsinööri, joka inspiroituu uusista sähköisistä toimintatavoista ja työkaluista.

Kiinteistökauppa
Kiinteistöt

Uusimmat blogit