Hyppää pääsisältöön

Taloyhtiö ja isännöitsijä hyötyvät osakeluettelon siirrosta 

Espoolaisen taloyhtiön isännöitsijä Isto Kallio on siirtänyt yhtiönsä osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään vuoden alussa. Kallion isännöimässä taloyhtiössä on kolme huoneistoa.

Henkilö pitää kädessään asunto-osakekirjaa.
Kuva:
Riku Nikkilä

– Otin asian yhtiökokouksessa puheeksi ja siitä se ajatus sitten vähitellen lähti, Isto Kallio muistelee.

Taloyhtiön hallitus teki päätöksen osakeluettelon siirrosta ennen osakeluettelon siirtoa. Muuta ei Kallion mukaan oikeastaan tarvinnut tehdä. Taloyhtiön osakeluettelo ja tiedot kaupparekisterissä olivat jo valmiiksi ajan tasalla.

Osakeluetteloon ei ole tehty monia muutoksia, koska kaikki osakkaat ovat olleet pitkäaikaisia, Kallio itse on asunut taloyhtiössä 25 vuotta.

Tietojen ylläpito siirtyi viranomaiselle

Kallio listaa useita syitä sille, miksi taloyhtiö päätti siirtää osakeluettelon. Yhtenä tärkeimpänä syynä hän mainitsee osakeluettelon ylläpidon ja saantojen rekisteröinnin.

– On taloyhtiön etu, että voimme siirtää tietojen ylläpidon luotettavalle taholle eli viranomaiselle. Osakeluettelo on virallinen dokumentti ja taloyhtiö on vastuussa siitä, että kaikki on kunnossa. Isoillekin yhtiöille osakeluettelon siirto tuo säästöjä, kun isännöintitoimistoilta putoaa osakeluettelon päivittäminen pois tehtävälistalta, Kallio arvioi.

Kallio viittaa myös hyötyihin, joita saadaan, kun osakkeenomistajat rekisteröivät omistuksensa sähköiseksi. Osakehuoneistoja on esimerkiksi helpompi käyttää lainan vakuutena eikä ole enää pelkoa paperisen osakekirjan katoamisesta. 

Siirto tuo turvaa taloyhtiölle

Osakeluettelon siirto tehdään Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtopalvelussa verkossa. Kallion mukaan palvelu oli helppokäyttöinen ja kattavat käyttöohjeet löytyivät osakehuoneistorekisteri.fi-verkkosivustolta.

– Taloyhtiöt siirtävät tiedot itse, joten jokainen siirtopalvelun käyttäjä on palvelussa ensimmäistä kertaa. On hyvä, että tietoja piti hyväksyä vaihe vaiheelta eikä päässyt eteenpäin, jos jokin osio oli jäänyt tarkistamatta, Kallio kiittelee.

Kallion mielestä pienten taloyhtiöiden kannattaa siirtää osakeluettelo mahdollisimman pian, koska siirto on maksutonta ja tuo turvaa taloyhtiölle. Hän aikoo hoitaa oman huoneistonsa omistuksen rekisteröinnin oman pankkinsa kautta. Kallion mielestä omistuksen rekisteröinnin maksu on pieni hinta turvallisuudesta.

– Asunto on itse kunkin elämän merkittävin omaisuuserä. Kaikki, mikä liittyy sen turvaamiseen, kannattaa käyttää hyödyksi. Ihmettelen sitä, miksei tällaista järjestelmää ole ollut Suomessa jo aiemmin, kun kiinteistöt ovat olleet Maanmittauslaitoksen rekisterissä jo iät ja ajat, Kallio pohtii.

Suvi Takala
Kirjoittaja vastaa huoneistotietojärjestelmä-hankkeen viestinnästä. 

Lue lisää

Huoneistotietojärjestelmä lyhyesti

  • Valtakunnalliseen huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
  • Osakehuoneistojen sähköistä rekisteriä ylläpitää Maanmittauslaitos.
  • Sähköinen rekisteri edistää tiedonsaantia ja asuntokaupan sähköistämistä Suomessa. Tämä helpottaa esimerkiksi taloyhtiöiden, isännöinnin, kiinteistönvälityksen, pankkien ja julkishallinnon työtä.

Aikataulu osakeluettelon siirrolle

Vuoden 2023 loppuun mennessä

Vanhat taloyhtiöt siirtävät osakeluettelonsa Maanmittauslaitokselle. Tämän jälkeen jokainen osakkeenomistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.

Vanhoja taloyhtiöitä ovat ennen vuotta 2019 perustetut taloyhtiöt 

Uudet taloyhtiöt tulevat suoraan huoneistotietojärjestelmään. Huoneistoilla on alusta asti sähköinen omistajamerkintä eikä paperisia osakekirjoja enää paineta.

Uusia taloyhtiöitä ovat vuonna 2019 ja sen jälkeen perustetut taloyhtiöt 

Huoneistot
Osakeluettelon siirto
Palvelut

Uusimmat uutiset ja artikkelit