Tekoälyä vai tukea älyn käyttöön

Arvo Kokkonen

Espoon kaupunki teki kokeilun, jossa analysoitiin tekoälyn avulla väestön palveluntarpeita. Kokeilu osoitti, että tekoäly pystyy ennakoimaan asiakkaiden palveluntarvetta. Tekoäly löysi lähes kolmesataa tekijää, jotka ennakoivat lastensuojelun asiakkuutta.

Tekoäly voisi siten välittää tietoa riskitekijöiden kasaantumisesta. Se olisi hyödyllinen väline, jolla voitaisiin tarjota apua varhaisessa vaiheessa. Tietorekisterin ja hälytysjärjestelmän synnyttäminen herättää huolen toiminnan eettisyydestä. Asiakkaiden profilointi on haastava ja vaikea kysymys jo yleisestikin.

Avainasemassa laadukas lähtöaineisto

Sanotaan, että tekoäly on uusi sähkö ja data sen raaka-ainetta. Teknologian kehittyminen avaa uusia ratkaisukeinoja ongelmiimme, työnjaon uudistamiseen, lisäarvon tuottamiseen ja tuottavuuden parantamiseen. Sipilän hallitus on ottanut tekoälyn käyttöön saattamisen vakavasti. Asiantuntijaryhmä on kirjannut vision, jonka mukaan Suomi on maailman johtava maa tekoälyn soveltamisessa ja tekoäly on aktiivisesti mukana jokaisen arjessa muutaman vuoden kuluttua. Kunnianhimoinen tavoite saavutetaan synnyttämällä ekosysteemejä, tekoälykiihdyttämöjä sekä hankkimalla maahan huippuosaajia.

Uuden teknologian käyttöönotossa laadulliset muutokset ovat keskeisiä koko siinä systeemissä, jossa työtä tehdään. Kun puhutaan esimerkiksi datan laadusta, on tunnettava olemassa olevan datan sisällön ominaisuudet ennen kuin ruvetaan arvioimaan analysoinnin perusteella syntyneitä johtopäätöksiä, jotka puolestaan voivat olla perustana päätöksenteolle. Silloin tekoäly tarjoaa parhaimmillaan tukea päätöksentekoon.

Perustietojen eli datan laadun parantaminen on useasti asia, joka on ensin saatettava kuntoon, olipa siinä kysymys maastotiedosta, maankäyttötiedosta tai mistä rekisteritiedosta tahansa. Datan analysointi tekoälyn avulla ei paranna lähtöaineiston laatua.

Tekoälyn käyttöönotossa panostettava myös ihmisten oppimiseen

Uuden teknologian käyttöönotossa me suomalaiset olemme usein eturintamassa. Hyvä näin: me teknologiauskovaiset. Emme saa kuitenkaan unohtaa, että uuden teknologian käyttöönotto on aina investointi. Kansalliset panostukset teknologian kehittämiseen eivät riitä, vaan paljon tulee panostaa ihmisten oppimishalun ja -kyvyn tukemiseen. Organisaatioiden muutoksen johtamiselle ja tekoälyn soveltamiselle on luotava mahdollisuudet; ja kaikki nämä vielä yhtä aikaa.

Datan laadun parantamiseen on löydettävä aikaa ja osaamista sekä resursseja. Vähintä mitä on tehtävä, on varmistaa tietoisuus datan olemassa olevasta laadusta. Muutoin data on ketjun heikoin lenkki tätä teknologialoikkaa harpatessa.

 

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit