Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö, mitä kaikkea Karttapaikalla voit tehdä?

Maanmittauslaitoksen Karttapaikka on kätevä palvelu moneen tarkoitukseen. Palvelusta löydät kadonneen kiinteistötunnuksen, karttakaupan, osoitat parhaat marja- ja sieniapajat ja suunnittelet viikonlopun vaellusreitin.

Heidi Jylhä-Ollila

Karttapaikan käyttäliittymä ja koordinaattihaku.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Hahmota lähiseutusi ja löydä kadonnut kiinteistötunnus

Karttapaikka auttaa lähiseutusi hahmottamisessa. Tutkailemalla erilaisia karttatasoja ja työkaluja hyödyntämällä saat palvelusta kaiken irti.

Sienestys- ja marjastuspaikkojen etsiminen onnistuu tutustumalla ilmakuviin. Merkintä-työkalulla voit osoittaa retkellä löytämäsi sieniryppään tai marjakeitaan sijainnin ja jakaa sen ystävällesi karttalinkkinä. Viikonlopun vaellusreitin suunnittelussa auttavat puolestaan rinnevarjostusten tutkailu sekä matkan pituuden mittaaminen.

Onko kiinteistötunnus hukassa? Valitse karttatasoista kiinteistötunnukset näkyviin. Kiinteistötunnus yksilöi tietyn tilan tai tontin. Tarvitset sitä esimerkiksi silloin, kun haluat saada tarkempia tietoja kiinteistöstä.

Jaa karttalinkki ja osoita määräalan sijainti

Oletko myymässä määräalaa? Karttapaikan avulla voit tehdä kauppakirjan liitteeksi piirroksen, johon olet rajannut kiinteistöstä myytävän määräalan. Rajaa myytävä alue pinta-ala-toiminnolla. Kartalla näkyy myös määräalan koko. Rajauksen jälkeen klikkaa tulosta-ikonia. Karttanäkymä aukeaa uuteen välilehteen, mistä voit tulostaa tai tallentaa sen koneellesi.

Huomioithan, että Karttapaikalla tehty rajaus ja pinta-ala ovat suuntaa antavia ja muodostettavan kiinteistön rajat määritellään tarkemmin toimituksessa.

Tee oma karttatuloste ja tilaa painetut kartat kotiin

Karttapaikan suosituimpiin ominaisuuksiin kuuluu karttakauppa. Karttakauppa löytyy oikean laidan sivupalkin nuoli-ikonin takaa kohdasta Osta karttoja.

Painetut kartat -osiosta löydät peruskarttoja ja maastokarttoja. Valittuasi haluamasi karttatyypin saat näkyviin karttalehtijaon. Karttalehteä klikkaamalla kartta siirtyy Tuotteet-listalle, jossa näet kartan nimen ja numeron. Siirrä sitten valitsemasi kartat ostoskoriin. Kartat toimitetaan sinulle postitse.

Tilaa oma kartta -painikkeen kautta pääset tekemään oman karttatulosteen. Aloita etsimällä alue kartalta ja valitsemalla tulosteellesi koko ja mittakaava. Voit valita myös kartalla näytettävät tiedot sekä tulosteen materiaalin.

Säänkestävistä materiaaleista kangas on kätevä esimerkiksi retkeillessä, sillä sen saa taiteltua taskuun tai reppuun. Muovi toimii tilanteissa, joissa karttaa pystyy lukemaan tasaisella alustalla. Monet asiakkaamme valitsevat muovin tai kankaan myös tauluksi tulevan kartan materiaaliksi. Teemme karttatulosteen valintojesi mukaisesti ja lähetämme sen kotiisi pahvipakkauksessa niin, ettei siinä ole taitoksia.

Selvitä kesämökin koordinaatit

Jäitkö kesälomien jälkeen pohtimaan kesämökkisi koordinaattitietoja? Karttapaikasta pystyt katsomaan kesämökkisi sijaintitiedot ja asettamaan ne kartalle näkyviin. Toiminto löytyy karttanäkymän oikeasta laidasta XY-ikonia klikkaamalla.

Osoita sijainti kartalla klikkaamalla paikkaa. Kopioi koordinaatit talteen Hätäkeskuksen verkkosivuilta löytyvälle sijaintitietolomakkeelle, jonka voit ripustaa seinälle.

Palvelut
Kartat
Maastokartta

Uusimmat uutiset ja artikkelit