Tilastokeskuksen kanssa päällekkäistä työtä?

Maanmittauslaitos ja Tilastokeskus molemmat julkaisevat kiinteistöjen kaupoista tilastoja. Taisto Toppinen kertoo, miksi molemmat viranomaiset tekevät samoja asioita; eikö se ole turhaa päällekkäistä työtä?

Uusi ja vanha talo vierekkäin
Kuva:
Antero Aaltonen

Me Maanmittauslaitoksessa pidämme yllä Kiinteistöjen kauppahintarekisteriä eli pidämme rekisteriä kiinteistöjen luovutuksista, joita ovat kaupat, vaihdot, lahjat ja jakosopimukset sekä kiinteistökaupan esisopimukset.

Kauppahintarekisterin tiedoilla palvelemme kiinteistön arvon määrittämistä lunastustoimituksissa, maankäytön suunnittelussa, luoton annossa sekä muissa arviointi- ja tutkimustehtävissä.

Asiakaspalvelustamme saa tietoja yksittäisistä kiinteistökaupoista, joista voi olla hyötyä ennen kiinteistön ostoa tai myyntiä.

Maanmittauslaitoksen tilasto on automaattiajo

Rekisterinpito on perustehtävämme, mutta tilaston tekeminen ei ole. Tilasto kuitenkin syntyy helposti ja automaattisesti perustyön sivutuotteena. Ei siitä ole juuri mitään lisätyötä eikä lisäkustannuksia.

Tilasto on kaikille avoin palvelu verkko-osoitteessa khr.maanmittauslaitos.fi. Tilastoja voi tutkia taulukoina tai käyttää tietoja koneluettavassa muodossa maksuttoman rajapintapalvelun kautta.

Esa Ärölän kanssa nostamme kahdesti vuodessa esiin meidän mielestämme kiinnostavia poimintoja tilastosta ja yritämme vähän analysoida tietoja. Meille on kuitenkin vuosien varrella kertynyt kiinteistöarvioinnin osaamista. Tiedotus on mielestämme kätevä tapa myös muistuttaa, että Maanmittauslaitoksesta saa tietoja sekä yksittäisistä kiinteistökaupoista että kauppojen mediaanihinnoista kunnittain, maakunnittain ja koko Suomen tasolla.

Käyttötarkoitus ratkaisee

Maanmittauslaitoksen tuottama kiinteistöjen kauppahintatilasto on osa Suomen virallinen tilastoa (SVT). Tilastokeskus operoi laatuvakioiduilla hinnoilla ja hintaindekseillä, ja hinnan muutosta havainnoidaan pitkältä ajalta.

Tilastokeskuksen julkaiseman indeksin tavoitteena on kuvata rakennuskannan hintakehitystä. Kauppojen vähäisyydestä johtuen indeksit julkaistaan vain karkealla tasolla. Tilastokeskuksen työtä ohjaavat myös EU-asetukset, ja kiinteistöjen hintaindeksi on osa Eurostatille toimitettavaa house price -indeksiä sekä kansallista kuluttajahintaindeksiä. Eurostatille toimitetaan lisäksi kauppalukumäärätietoa vuosittain.

Maanmittauslaitoksessa menetelmänä on poimia joukko kiinteistökauppoja ja ottaa niistä mediaani eli keskimmäinen luku. Vaikka vertailuaineistoa on vuodesta 1982 (verkkopalvelussa vuodesta 1990), Maanmittauslaitos vertaa koosteessaan muutosta lähinnä vain edellisvuoteen. Maanmittauslaitos nostaa hintojen lisäksi esiin kauppojen kappalemääriä.

Molemmille organisaatioille on tärkeää, että tilastot on laskettu samalla menetelmällä vuosia, mikä mahdollistaa muutosten tarkastelun.

Viivan alle jää se, että tieto kiinteistökauppojen hinnoista on avoimesti kaikkien halukkaiden käytettävissä. Tietojen käyttötarkoituksesta riippuu, mitä lukuja kannattaa käyttää: Tilastokeskuksen vai Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintatilastoa?

Taisto Toppinen
Rekisteripäällikkö

Taisto Toppinen

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

 

 

Kommentit

Eikö MML:n kauppahintatilasto ole "virallinen" tilasto, vaikka se on "osa Suomen virallista tilastoa' (vrt. otsikko "Tilastokeskus tekee virallisen tilaston").

Onko MML:saa luovuttu ekonometrisin menetelmin tuotetuista hintaindekseistä?

Kysyy "Vanha Parta"

Tuo väliotsikko oli alun perin huonosti sanottu ja nyt se korjattu muotoon "Käyttötarkoitus ratkaisee". Totta kai kauppahintatilasto on virallinen tilasto ja siksi se onkin saanut SVT (Suomen Virallinen Tilasto) statuksen. Edustan Maanmittauslaitosta SVT Neuvottelukunnassa.

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit