Tilastotietoa kiinteistökaupoista -palvelua kannattaa hyödyntää

Uusi ja vanha talo vierekkäin
Kuva:
Antero Aaltonen

Maanmittauslaitos pitää rekisteriä kiinteistökaupoista ja muista kiinteistönluovutuksista. Kauppahintarekisterin tarkoituksena on palvella kiinteistön arvon määrittämistä lunastustoimituksissa, maankäytön suunnittelussa, verotuksessa, luotonannossa sekä muissa arviointi- ja tutkimustehtävissä.

Kauppahintatilastot ovat julkisesti saatavilla netistä, joten kuka tahansa voi tarkastella kauppahintojen kehitystä haluamaltaan alueelta. Nykyään käyttäjä voi itse tuottaa haluttua kiinteistötyyppiä ja koko Suomea, maakuntaa tai kuntaa koskevan hintatilaston Maanmittauslaitoksen Tilastotietoa kiinteistökaupoista -palvelusta.

Tiedot päivittyvät kuluvan vuoden osalta kuukausittain 1-2 kuukauden viiveellä. Hintatiedoissa on parasta tarkastella mediaanihintoja.

Kiinteistöjen kauppahintarekisteriä on pidetty 1980-luvun alkupuolelta lähtien. Aineistosta on julkaistu puolivuotis- ja koko vuoden tilastokirja samalla kaavalla vuodesta 1982 lähtien, minkä perusteella hintakehityksestä saadaan pitkiä aikasarjoja kohderyhmittäin.

Kauppahintatilastoa käyttää moni

Rekisteriä käyttävät valtion ja kuntien viranomaisten lisäksi kiinteistönvälittäjät, pankit, tutkimuslaitokset, tiedotusvälineet ja yksityiset kansalaiset. Rekisterin tietojen perusteella voi selvittää esimerkiksi maatalousmaan, tonttien tai lomakiinteistöjen tietynhetkisen hintatason haluamallaan alueella.

Kiinteistönluovutuksen tiedot saadaan kaupanvahvistajalta. Myös Kiinteistövaihdannan palvelussa tehtyjen luovutusten tiedot siirtyvät rekisteriin. Näitä ovat perustiedot luovutuksen kohteesta, kohteen käyttötarkoitus, kauppahinta, rakennukset sekä luovuttaja ja luovutuksen saaja. 

Tilasto ei valitettavasti sisällä kaupunkien asemakaava-alueiden vuokratonteilla sijaitsevien omakotitalojen kauppoja, koska ne eivät ole muodollisesti kiinteistökauppoja.

Yksittäisistä kaupoista tietoa Kiinteistöpalvelusta tai asiakaspalvelusta

Yksittäisten kauppojen tietoja voi hakea Kiinteistötietopalvelun kautta tai Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupisteistä. 
Kiinteistötietopalvelu on ammattilaiskäyttöön. Yksittäisten kauppojen tietoja hakiessa voi määritellä hakukriteerit omaan tarkoitukseen sopivaksi. Tiesuojan vuoksi näistä kohdetiedoista ei selviä, kuka on myynyt ja kenelle on myynyt.

Yksityishenkilöt voivat hakea yksittäisten kiinteistöjen kauppoja joko kiinteistötunnuksella tai aluerajauksella. 

Kiinteistöjen kauppahintatilasto jatkossa myös asunto-osakkeiden kaupoista

Maanmittauslaitos perustaa uutta sähköistä huoneistotietojärjestelmää, jonne viedään tiedot osakehuoneistojen omistajista taloyhtiöittäin. Tämä näyttää johtavan siihen, että asunto-osakekauppa sähköistyy kovaa vauhtia. 

Asunto-osakkeiden kaupoista ei ole kattavaa julkista kauppahintarekisteriä. On tarvetta laajentaa kauppahintarekisteri kattamaan kiinteistöjen lisäksi myös asuntohuoneistojen ja vuokratontilla sijaitsevien omakotitalojen kaupat. Sähköiset kaupankäyntijärjestelmät pitää suunnitella siten, että niistä välittyy Maanmittauslaitokselle kauppahintarekisteriin tarvittavat tiedot.

Kuva kirjoittajasta Taisto Toppisesta.

Taisto Toppinen
rekisteripäällikkö, Maanmittauslaitos
 

Uusimmat uutiset ja blogit