Hyppää pääsisältöön

Tunnemmeko sinua, paikkatiedon käyttäjä?

Maanmittauslaitoksen tuottamat peruspaikkatiedot ovat perusta, jonka päälle liitetään muuta tietoa. Näin syntyvät esimerkiksi käyttäjilleen arvoa tuottavat kartta- ja analyysipalvelut. Mutta mistä tiedämme, että peruspaikkatiedot ovat käytössä? Tuottavatko ne arvoa asiakkaillemme?

Kuvavertailu Saana-tunturista joka näyttää miten paljon tarkempaa KM2 on verrattuna KM10 aineistoon
Vertaile vanhan korkeusmallin (KM10) tarkkuutta uuteen KM2-korkeusmallin tarkkuuteen. Aineiston tarkkuus on yli viisinkertainen aiempaan korkeusmalliin verrattuna. Kuvassa näkyy Saana-tunturi. Mitä punaisempi väri, sitä korkeampi kohta. 

 

Näemme kasvavat peruspaikkatietojen käyttömäärät. Tiedämme, missä aineistoa hyödynnetään. Esimerkiksi laserkeilausaineisto näkyy metsänomistajalle Suomen metsäkeskuksen metsään.fi -palvelun ajantasaisena tietona. Geologian tutkimuskeskuksella tietoa hyödynnetään uudessa maaperämuodostumien karttatietokannassa. Sen perusteella suojataan esimerkiksi asuinalueen pohjavesiä.

Emme aina näe sitä, miten aineisto hyödyttää loppukäyttäjää. Voimme kuitenkin aavistaa, että siitä on hyötyä. Kun korkeusmallia on hyödynnetty tulvakartassa ja viranomaiset osaavat toimia tiedon varassa, joen rannan kesämökit eivät tuhoudukaan kevättulvassa. Kun ilmakuvat saatiin Ruokaviraston käyttöön, väheni riski miljoonien eurojen seuraamuksista maataloustukien maksatuksiin liittyvien aineistopuutteiden takia.

Käynnissä hiljaiset vallankumoukset

Teemme työtä sen eteen, että peruspaikkatiedot ovat nopeasti saatavilla, ne ovat luotettavia ja saatavilla kattavasti koko maasta. Esimerkiksi Suomen kattava uusi digitaalinen korkeusmalli saatiin valmiiksi tänä vuonna. Korkeusmalli on tuotettu puoliautomaattisesti laserkeilausaineistoja hyödyntäen. Aineiston tarkkuusloikka on yli viisinkertainen aiempaan korkeusmalliin verrattuna.

Kansallisen laserkeilausohjelman KALLIO -yhteistyö vähentää puolestaan valtionhallinnon päällekkäistä työtä. Loikka verkostomaiseen toimintaan tuottaa merkittäviä veroeurojen säästöjä. Aineiston yhteistuotannon avulla saadaan entistä ajantasaisempia, tarkempia tuotteita sekä palveluita kaikkien hyödyksi.

Nämä viranomaisten tekemät aineistojen ja yhteistyön vallankumoukset ovat hiljaisia. Ne näkyvät ja kuuluvat käyttäjille ”mutkan kautta” parempina ja tarkempina palveluina. Tiedolla, kuten peruspaikkatiedolla, on arvoa vasta, kun sitä käytetään.

Vallankumouksien aikakausi jatkuu. Pysy kuulolla!

Kirjoittaja on kartastopäällikkö Heli Laaksonen

Heli Laaksosen kuva
Kuva: Maanmittauslaitos/Riku Nikkilä


Lue myös Juha Vilhomaan blogi peruspaikkatietojen määrittelystä

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Paikkatieto
Aineistot
Laserkeilaus

Kommentit

Uusimmat blogit