Hyppää pääsisältöön

Tuoreita ilmakuvia ja pistepilviä jälleen saatavilla

Maanmittauslaitos on saanut valmiiksi vuotuisen ilmakuvaus- ja laserkeilausurakan. Kartoitustoiminta alkoi myöhäisen kevään vuoksi vasta vapun tienoilla. Viimeiset lennot tehtiin elokuussa. Suomen pinta-alasta ilmakuvattiin jälleen noin kolmannes ja laserkeilattiin noin kuudesosa.

Maanmittauslaitoksen ilmakuvauslentokone maassa.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Kansallisten ohjelmien mukaisia aineistoja kerää yhteensä viisi puitesopimustoimittajaa. Maanmittauslaitos ilmakuvaa myös omalla kalustollaan. 

– Tänä kesänä normaalin lentotoiminnan lisäksi teimme Maanmittauslaitoksen uuden laserkeilainjärjestelmän testilentoja elokuussa. Keilainjärjestelmä tulee olemaan tuotantokäytössä ensi vuonna. Uudella laitteistolla tuetaan kansallisen laserkeilausohjelman toteutumista ja oma laitteisto valtionhallinnossa on tietysti tärkeää myös esimerkiksi kansallisen varautumisen näkökulmasta, kartastopäällikkö Heli Laaksonen Maanmittauslaitokselta kertoo.

Tilannekarttapalvelusta voi katsoa tämän vuoden kuvausten ja keilausten toteumat. Kansallisten laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmien tulevien vuosien tuotantoaluerajaukset löydät täältä

Ilmakuvat saatavilla avoimena aineistona

Tuoreet ilmakuvat löytyvät jo kaikista Maanmittauslaitoksen palveluista. Ilmakuvat ovat saatavilla avoimena aineistona. Laserkeilausaineistoja valmistuu pitkin syksyä ja viimeisetkin alueet saadaan aineistona käyttöön marraskuun loppuun mennessä. 

Laserkeilausaineistoista on saatavilla harvennettu versio avoimena datana. Alkuperäisessä pistetiheydessä aineisto on julkista, mutta edellyttää käyttöluvan hyväksymisen ja käyttäjän tunnistautumisen.

Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.

Lisätietoja

Kartastopäällikkö Heli Laaksonen, +358 400 988 243, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Ilmakuvaus
Laserkeilaus

Uusimmat uutiset ja artikkelit