Hyppää pääsisältöön

Tutkija: Avoimen maastotiedon käytöllä rajattomat mahdollisuudet

Kun koko Suomen kattava maastoa kuvaava aineisto on käytettävissä ilmaiseksi, yritykset voivat suunnitella sen pohjalta uusia tuotteita valikoimiinsa ja paljon luonnossa liikkuvat saavat aina tuoreimmat kartat käyttöönsä. Maanmittauslaitoksen maastotietokanta on saanut valtavasti uusia käyttäjiä sen jälkeen, kun se avattiin vapaaseen käyttöön.

Maanmittauslaitoksen hallinnoimat maastotiedot ovat nykyään ilmaiseksi kaikkien käytössä - käytännössä niin yksityishenkilöillä kuin yrityksilläkin on siis vapaa pääsy esimerkiksi maastokarttoihin sekä tie-, vesistö- ja rakennustietoihin.

"Maastotieto sisältää muun muassa tietoa teistä, rakennuksista, maankäytöstä ja vesistöistä. Lisäksi sieltä löytyy korkeustietoja, korkeusmalleja ja laserkeilausaineistoa, sekä ilmakuvia ja maastokarttoja", listaa johtaja Juha Vilhomaa Maanmittauslaitokselta.

Tiedot avattiin vapaaseen käyttöön kaksi vuotta sitten ja niitä on alettu hyödyntää ahkerasti. Aalto-yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan maastotiedolle löytyi heti uusia käyttäjiä, ja myös aiempi käyttö on laajentunut.

"Esimerkiksi kolme viidestä kyselyyn vastanneesta yksityishenkilöstä ei ollut aiemmin käyttänyt maastotietoa. Myös pienistä ja keskisuurista yrityksistä kaksi viidestä oli uusia käyttäjiä", kertoo vanhempi yliopiston lehtori Paula Ahonen-Rainio Aalto-yliopistosta.

Uusia tuotteita ja ajantasaisia karttoja

Yritykset käyttävät maastotietoa toimintansa suunnittelussa, asiakaspalvelussa ja tutkimuksessa. Lisäksi ne voivat tuottaa maastotiedon pohjalta uusia tuotteita tai palveluita asiakkailleen. Yksityishenkilöt puolestaan käyttävät tietoja pääasiassa harrastuksissaan.

"Maastotiedot ovat tarpeellisia esimerkiksi suunnistajille, marjastajille, sienestäjille ja lenkkeilijöille. Myös erilaisten ulkoilutapahtumien järjestäjät saavat nyt ajantasaiset tiedot käyttöönsä", Ahonen-Rainio kertoo.

Vanhempi yliopistonlehtori Paula Ahonen-Rainio näkee maastotiedon käytölle rajattomat mahdollisuudet, sillä sitä voidaan käyttää aina, kun kyse on sijainnista.

"Yrityksillä, jotka käyttävät tietoa kaupallisiin tarkoituksiin eli esimerkiksi palveluihin, tuotteisiin, on mahdollisuus laajentaa käyttöä ja ansaita enemmän rahaa. Heillä on aina tuorein tieto käytössään."

Positiivista palautetta

Vapaaseen käyttöön avattu maastotieto on niin sanottua raakadataa. Siksi onkin tärkeää, että yksityishenkilöillä on käytössään sovelluksia, joiden avulla tiedon saa käyttöön helposti.

"Olemme saaneet maastotiedon vapaasti käytöstä paljon positiivista palautetta. Ilmainen käyttö on käyttäjille taloudellinen etu, ja lisäksi käyttöehdot ovat niin helpot, ettei käyttäjien tarvitse pähkäillä lupa-asioiden kanssa", kertoo johtaja Juha Vilhomaa Maanmittauslaitokselta.

"Jonkun verran on tullut myös parannusehdotuksia muun muassa käyttäjäystävällisyydestä ja tietosisällöstä. Niitä parannetaan aika ajoin tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan."

Tutkimus

Menetelmä avoimen maastotiedon vaikuttavuuden arvioimiseksi

Aalto-yliopisto, Maankäyttötieteiden laitos, Geoinformatiikan tutkimusryhmä
Paula Ahonen-Rainio, Jaana Mäkelä, Kirsi Virrantaus

Lisätietoja

Maanmittauslaitoksessa

johtaja Juha Vilhomaa, 040 500 3905, juha.vilhomaa[ät]maanmittauslaitos.fi

Aalto-yliopistossa

lehtori Paula Ahonen-Rainio, paula.ahonen[ät]aalto.fi

Uusimmat uutiset ja artikkelit