Hyppää pääsisältöön

Tutkijat selvittivät: puut nukkuvat öisin

Vastikään julkaistussa tutkimuksessa itävaltalais-suomalais-unkarilainen tutkijaryhmä onnistui mittaamaan täysikasvuisen puun unirytmin käyttämällä laserkeilauksella mitattua pistepilviaikasarjaa. Tulosten perusteella puut näyttävät menevän lepoon yöaikaan.

– Koko puu nuokahtaa yön aikana, mikä havaitaan oksien ja lehtien paikan muutoksena. Muutokset ovat pieniä, vain noin kymmenkunta senttimetriä viisimetrisessä puussa, mutta havaintojemme mukaan muutokset ovat systemaattisia ja selvästi laitteistojemme mittaustarkkuuden rajoissa, kertoo Eetu Puttonen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Lehtien ja oksien havaittiin nuokahtavan asteittain siten, että alin piste saavutettiin muutama tunti ennen auringonnousua. Aamulla puut palautuivat takaisin alkuperäiseen asentoonsa parissa tunnissa. Tulosten perusteella ei voida vielä sanoa aiheutuuko herääminen auringonnoususta vai puiden omasta sisäisestä vuorokausirytmistä.

Kasvien laserkeilausta tarkoitus laajentaa

Kasvien asennon muutosten dokumentointi tavallisella valokuvauksella yöaikaan on haastavaa, koska ulkoisen valonlähteen käyttö häiritsee ja katkaisee kasvin unirytmin. Laserkeilauksessa kasvi ei juuri häiriinny. Keilaimet käyttävät yleensä infrapunavaloa, joka heijastuu hyvin lehdistä. Lisäksi yksittäinen piste kasvin pinnalla on valaistuna vain sekunnin murto-osan.

– Uskomme, että laserkeilauksella tuotetut pistepilvet mahdollistavat kasvien unirytmin yleisen seurannan ja pyrimme laajentamaan mittauksemme kattamaan entistä suurempia alueita, kuten kasvitarhoja tai metsäkoealoja, toteaa Norbert Pfeifer Wienin Teknillisestä yliopistosta.

– Jatkossa pyrimme toistamaan pistepilvimittauksia samanaikaisten vesipitoisuusmittausten kanssa ympäri vuorokauden. Yhteismittausten tulokset auttavat ymmärtämään paremmin puiden päivittäistä vedenkäyttöä ja millainen vaikutus puilla on paikallisiin ja alueellisiin ilmasto-olosuhteisiin, Eetu Puttonen sanoo.

Tutkimusaineisto

Tutkimus on julkaistu avoimena tieteellisenä artikkelina Frontiers in Plant Science -julkaisussa:
Puttonen, E., Briese, C., Mandlburger, G., Wieser, M., Pfennigbauer, M., Zlinszky, A., Pfeifer N. (2016). “Quantification of Overnight Movement of Birch (Betula pendula) Branches and Foliage with Short Interval Terrestrial Laser Scanning”. Frontiers in Plant Science, 7:222. doi: 10.3389/fpls.2016.00222

Suomesta kerätty pistepilviaineisto on vapaasti saatavilla verkossa.

Animoitu kuva puiden nuokahtamisesta

Lisätietoja:

Vanhempi tutkija Eetu Puttonen, 050 364 0555, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja artikkelit