Hyppää pääsisältöön

Ulkomaalaisten kiinteistön ostot muuttuivat luvanvaraisiksi

Kaikkien EU- ja ETA -maiden ulkopuolisten kiinteistön ostajien tulee hakea lupa maanhankintaan puolustusministeriöltä. Ostajan on haettava lupa ennen aiottua kauppaa tai kahden kuukauden sisällä kaupanteosta. Kansallisen turvallisuuden lait tulivat voimaan tämän vuoden alusta. Lait koskevat myös kiinteistöjen hankkimista Suomen manneralueilla.

– Lainhuuto EU- ja ETA -maiden ulkopuolisten ostajien kiinteistöille myönnetään, kun puolustusministeriö on myöntänyt siihen luvan. Sitä ennen lainhuuto kiinteistölle jätetään lepäämään, kirjaamispäällikkö Sanna Ranta kertoo.

Vuoden alusta puolustusministeriö on myöntänyt 11 lupaa EU- ja ETA -maiden ulkopuolisille kiinteistön ostajille. Puolustusministeriön lupaa ei tarvita, jos ostajan puolisolla on kotipaikka EU- tai ETA -alueen maassa.

– Ulkomaiden kansalaiset ovat melko marginaalisia kiinteistön ostajia. Viime vuonna tehtiin yli 64 000 kiinteistökauppaa, joista noin 1 300 kaupassa ostajana oli ulkomaalainen yksityishenkilö. Vuoden 2019 ulkomaalaiskaupoissa ostajina olivat useimmiten virolaiset, venäläiset tai ruotsalaiset, johtava asiantuntija Esa Ärölä toteaa.

– Viime vuonna myydyistä asunnoista ulkomaiden kansalaiset ostivat 3,1 prosenttia. Loma-asunnoista puolestaan 2,1 prosenttia sekä maa- ja metsätalouskiinteistöistä 0,2 prosenttia, Esa Ärölä kertoo.

Lakimuutoksella halutaan parantaa valtion kansallista turvallisuutta kiinteistöomistuksissa ja merkittävissä investointihankkeissa. Rajoitus koskee erityisesti maanpuolustuksen ja rajavalvonnan kannalta tärkeitä kohteita Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Näillä alueilla Suomen valtiolle varataan etuosto-oikeus. Etuosto-oikeudella tarkoitetaan valtion oikeutta lunastaa myyty kiinteistö, määräosa kiinteistöstä tai määräala.

Ohjeet ja lomakkeet

Tarkemmat ohjeet ja lomakkeet on julkaistu puolustusministeriön verkkosivuilla:

Lisätietoja

Kirjaamispäällikkö Sanna Ranta, sanna.ranta@maanmittauslaitos.fi

Johtava asiantuntija Esa Ärölä, esa.arola@maanmittauslaitos.fi

 

Uutista päivitetty 29.12.2020: Linkit puolustusministeriön sivuille korjattu.

Kiinteistöt
Kiinteistökauppa

Uusimmat uutiset ja artikkelit