Usko huomiseen

Euroopan unionin ylimmät poliittiset päättäjät tekivät heinäkuussa ratkaisun 750 miljardin euron elpymisrahaston jakamisesta. Samoin päätettiin seitsenvuotisesta rahoituskehysesityksestä, joka on 1074 miljardia euroa. Rahoituksella on tarkoitus korjata pandemian aiheuttamia vahinkoja kestävällä tavalla.

Kuvassa kesämökki vehreässä maisemassa
Kuva:
Antero Aaltonen

Luvut ovat pienelle ihmiselle täysin käsittämättömiä suuruudessaan. Suomen nettomaksuosuus on laskelman mukaan 0,24 prosenttia suhteessa bruttokansantuloon, kun se edellisellä kaudella oli 0,27 prosenttia. Elpymisvälineessä Suomen maksuosuus on 0,18 prosenttia suhteessa bruttokansantuloon.

Ratkaisuja poikkeukselliseen tilanteeseen

Päätöslauselman mukaan hätärahoitusta käytetään pandemian taloudellisten vahinkojen korjaamiseen tavalla, joka edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa ja uuden tekniikan käyttöönottoa. EU ei anna jäsenvaltioille avointa sekkiä käyttää varoja mihin tahansa.

Päätöslauselmassa painotetaan, että hätärahoitus on ”--poikkeuksellinen keino selvitä tilapäisistä mutta äärimmäisistä olosuhteista, komissiolle myönnettävät lainanottovaltuudet ovat suuruusluokaltaan, kestoltaan ja laajuudeltaan selvästi rajoitetut”. Oikeusvaltioperiaatteeseen sitoutumisen pitäisi olla rahoituksen ehtona.

Isoja, käsittämättömän monimutkaisia asioita. Koronapandemia on opettanut, että valtioiden rajat eivät aina estä ikävien asioiden siirtymistä paikasta toiseen. Korona levisi muutamassa viikossa koko maailmaan.

Kansallisilla ratkaisuilla pyritään estämään sairauden leviäminen. Taloudelliset seuraamukset ovat yhteisvaikutteisia, sillä taloutemme ovat niin toisissaan kiinni. Me olemme Suomessa saaneet nauttia yli kaksikymmentä vuotta globalisaation hyvistä puolista, nyt koetaan niitä ikävämpiä seurauksia.

Luotettava julkishallinto – luotettava maanmittaushallinto

Huominen päivä on eilistä viisaampi ja hyvien ihmisten määrä on suurempi kuin pahojen, näin sanotaan. Eräs hyvä ja tavoiteltava asia on oikeusvaltiokehitys.

Meillä Pohjoismaissa on totuttu oikeusvaltioperiaatteeseen, ja joskus sitä pidetään itsestään selvyytenä. Näinhän ei ole, vaan sen eteen on tehtävä alati työtä. Yksi osa sitä on luotettava ja läpinäkyvä julkishallinto, johon maanmittaushallintokin kuuluu. Enemmistö maailman ihmisistä elää yhteiskunnissa, joissa ei ole esimerkiksi maanomistusoikeuden turvaavaa järjestelmää.

Yhteistyön paikka

Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoiteohjelmassa, Agenda2030:ssa, on toimintasuunnitelma ihmisten, maapallon, hyvinvoinnin, rauhan ja yhteistyön hyväksi. YK:ssa on lähes kymmenen vuotta kehitetty asiantuntijavoimin geneeristä viitekehystä järjestelmälle, joka kytkee ihmisen ja maan (kiinteistön). Järjestelmässä maanhallintaan voidaan liittää monimutkaisia maahan kohdistuvia oikeuksia, rajoituksia ja vastuita, maankäyttöön liittyvää politiikkaa sekä kiinteistöön (maahan) liittyvien tietojen sijainnillisuutta. Luotettavasti.

Maanmittauslaitoksen asiantuntijat ovat mukana luomassa kansainvälistä viitekehystä, joka tulee syksyllä YK:n päätettäväksi. Tämän implementoinnissa ja levittämisessä eri maihin on suomalaisella osaamisella ja erityisesti yksityisellä sektorilla annettavaa. Onhan kysymys myös digitalisaatiosta ja uuden teknologian mahdollistamasta toiminnan nopeuttamisesta. Tämä sisältyy myös EU:n suunnitteleman rahoituksen tavoitteisiin työllistämisen edistämiseksi. Nyt on yhteistyön paikka.

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen.
Kuva: Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit