Uudistuneen luokittelun mukainen nimistö saatavilla rajapinnalta

Maanmittauslaitos on uudistanut paikannimien luokittelua niin, että nimistöluokitus on nyt tarkempi ja vastaa paremmin asiakkaiden tarpeita. Paikannimirekisterissä on yli 800 000 suomalaista paikannimeä.

Paikannimien sanapilvi

Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteri on paikannimien luotettava tietolähde, jonka tiedot tarjotaan rajapintapalveluina ja tiedostotuotteina. Suomen ja ruotsinkielisten nimien kirjoitusasu on tarkistettu Kotimaisten kielten keskuksessa ja saamenkielisten Oulun yliopistossa. Paikoille tallennettuja ominaisuuksia ovat sijainti sekä paikanlaji kuten kunta, kohouma tai virtavesi.

Paikanlajeihin on nyt tehty uusi luokitus, joka on aiempaan verrattuna tarkempi ja vastaa paremmin asiakkaiden tarpeita.

– Luokitus on mietitty uudelleen erityisesti viranomaisten tarpeet huomioiden, mutta kyllä uudistuksesta on hyötyä monille muillekin tahoille, sanoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Teemu Leskinen.

Nimistön luokitukseen 100 uutta paikanlajia

Vanhassa paikkaluokituksessa on kolme hierarkiatasoa ja 54 paikanlajia. Uudistetussa luokituksessa tasoja on neljä ja paikanlajeja 154.

– Esimerkiksi asuinpaikkojen vanhasta luokituksesta puuttui taajama kokonaan. Luonnonpaikkojen luokituksessa taas uutta ovat muun muassa nimettyinä paikkoina melko yleiset ryhmäkohteet ”Saari- tai luotoryhmä”, ”Kohoumaryhmä” ja ”Järvi- tai lampiryhmä”, Leskinen kertoo.

Kaikilla paikanlajeilla on myös lyhyt määritelmä − esimerkiksi ”Saari tai luoto” on ”veden kokonaan tai melkein kokonaan ympäröimä maa-alue meressä, järvessä, tekojärvessä tai joessa”.

Uutta rajapintateknologiaa

Uuden luokittelun mukainen nimistö on saatavilla uudesta beta-rajapintapalvelusta. Beta-vaiheen aikana palvelu on saatavilla testikäyttöön avoimen rajapintayhteyden kautta. Rajapintapalvelu perustuu WFS 3.0 -standardiluonnokseen, jonka teknologia vastaa paremmin nykypäivän web-kehittäjien tarpeita.

Olemassa oleva Nimistön kyselypalvelu jatkuu toistaiseksi entisellään.

Uusi luokitus on jo käytössä tuoreessa Nimisampo-palvelussa.

Lisätietoja

Palvelutiedote (6.3.2019)

Nimistöaineisto ja uudistunut paikkaluokitus:
Johtava asiantuntija Teemu Leskinen, 040 553 4466

WFS 3.0 -rajapinnan tekniset ominaisuudet / käyttöönotto
Johtava sovellusasiantuntija Teemu Sipilä, 050 341 4088

etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja blogit