Hyppää pääsisältöön

Uusi kiintotähti paikkatietoversumissa – GeoForum

GeoForumin strategian mukaan yhdistyksen missiona on lisätä ymmärrystä paikkatiedon merkityksestä yhteiskunnassa. Tämä tarkoittaa väistämättä ns. paikkatietokuplan puhkaisua ja voimallista avautumista paikkatietoalan ulkopuolisiin toimijoihin ja ekosysteemeihin.

Syksyn pimenevät illat ovat mainiota tähtien katseluaikaa. Taivaalla huomataan noin vuosikymmenen välein paljain silmin näkyvä uusi tähti. Tällaista äkillisesti ilmestyvää tähteä kutsutaan latinankielisellä sanalla nova. Tänä syksynä uusia tulokkaita voidaan havaita muuallakin kuin iltataivaalla. Paikkatietoversumissa on syttynyt uusi kiintotähti GeoForum Finland -yhdistys.

GeoForum Finland ry on uusi riippumaton yhteistyöelin, jolla tehostetaan paikkatietoalan yhteistyötä. Yhdistyksen tavoitteena on muodostaa paikkatietoalan verkosto 200 organisaatiolle ja 1 500 ammattilaiselle. Verkoston luominen on hyvässä vauhdissa, kun yli 30 organisaatiota valtionhallinnosta, kunnista ja yrityksistä ovat mukana GeoForumin siemenrahoituksessa, jolla turvataan yhdistyksen ensimmäisten vuosien taloudelliset edellytykset.

Yhdistyksen perustamiselle on ollut vankka tuki eduskunnan hyväksymästä Paikkatietopoliittisesta selonteosta, jonka toimenpideohjelmaan sisältyy yhteistyön tehostaminen uuden yhteistyöelimen kautta.

Yhdistys haluaa toimia paikkatietoalan tunnustettuna edustajana sekä osallistua kehityshankkeiden ja yhteiskunnallisten päätösten valmisteluun. Kaiken kaikkiaan yhdistys tavoittelee vahvaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta muun muassa ammattimaisen viestinnän ja yhteishankkeiden kautta.

Rahoittajat päättävät GeoForumin linjasta

Maanmittauslaitos on yhtenä siemenrahoittajana sitoutunut GeoForum Finlandin yhdistystoiminnan aloittamiseen ja tukemiseen. Maanmittauslaitoksella on periaatteellinen valmius luopua GeoForum Finlandin kanssa päällekkäisistä toiminnoista kuten paikkatiedon erikoislehden Position julkaisemisesta, Paikkatietomarkkinoiden järjestämisestä sekä Paikkatietoverkoston sihteeristötehtävistä yhdessä sovittavalla aikataululla ja tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa edellä mainittujen toimintojen mukauttamista Geoforumin strategiaan. GeoForumilla tulee olla riittävä kyvykkyys niiden hoitamiseen.

Yhdistyksen siemenrahoituskierros jatkuu marraskuun loppuun asti. Organisaatioilla ja yhdistyksillä on erinomainen tilaisuus vaikuttaa kotimaisen geofoorumin muotoutumiseen osallistumalla yhdistyksen alkurahoitukseen. Rahoittajat linjaavat yhdistyksen toimintaa ensimmäisessä yleiskokouksessa 17.12.

Uuden kiintotähden loiste alkaa kirkastua ensi vuonna muun muassa GeoForum Finlandin suunnitellessa uusia kohtaamistapoja paikkatiedon ammattilaisille.

Itse olen erittäin innostunut GeoForum Finlandin perustamisesta. Uudessa yhdistyksessä pääsemme luomaan täysin uutta toimintaa. Ja mikä tärkeintä, olemme mukana tehostamassa paikkatietojen vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Tehtävä ei ole helppo, mutta juuri siksi se on tehtävä.

Jurkka Tuokko
johtaja

GeoForum Finland ry. perustajajäsen ja hallituksen jäsen

Johtaja Jurkka Tuokko työskentelee Maanmittauslaitoksessa.
Kuva: Maanmittauslaitos

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Paikkatieto

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat blogit