Hyppää pääsisältöön

Uusi maastotietojen tuotantojärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin

Maanmittauslaitoksen uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän alustana käytetään avoimeen lähdekoodiin pohjautuvia teknologioita. Päätös tuotantojärjestelmän uudistamisesta tehtiin, koska maastotietojen käyttötarpeet ovat muuttuneet eikä nykyinen järjestelmä enää vastaa tarpeisiin. Nykyinen maastotietojen tuotantojärjestelmä on ollut käytössä 20 vuotta ja palvellut hyvin tähän saakka.

– Avoimen lähdekoodin alustaan perustuva toimintamalli antaa mahdollisuudet laajapohjaiseen yhteistyöhön järjestelmän kehittämisessä yritysten ja muun julkishallinnon kanssa. Maanmittauslaitos on ollut yksi ensimmäisistä julkishallinnon datan avaajista, ja jatkamme avoimuuden edistämistä myös sovelluskehityksessä, digitalisaatio- ja kehitysjohtaja Jani Kylmäaho totesi.

Päätöksellä Maanmittauslaitos edistää myös hallitusohjelman tavoitetta avoimen lähdekoodin ensisijaisuudesta julkisissa tietojärjestelmissä.

Maastotietojen tuotantojärjestelmän uudistamisella on suuri merkitys Maanmittauslaitokselle. Uudella tuotantojärjestelmällä kerätään ja ajantasaistetaan kansallisen maastotietokannan tietoja sekä tuotetaan yleiset karttatuotteet. Maastotietojen tuotannon uusia vaatimuksia ovat esimerkiksi kolmiulotteisen tiedon käsittely, maastokohteiden elinkaaren hallinta ja tiedon ajantasaistusta tehostavien analyysityökalujen hyödyntäminen. Näitä ominaisuuksia ei ole kustannustehokasta rakentaa nykyiseen järjestelmään.

Kohti uutta joustavasti ja tehokkaasti

Maanmittauslaitos haluaa luoda toimittajariippumattoman teknologiaympäristön uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän alustaksi. Tavoitteena on modulaarinen järjestelmäarkkitehtuuri eli Maanmittauslaitos voi valita jokaiseen työvaiheeseen sopivimman työvälineen. Teknologiset ratkaisut voidaan myös vaihtaa tai kilpailuttaa joustavasti. Järjestelmäarkkitehtuuriin voi kuulua sekä avoimen lähdekoodin komponentteja että suljettuja ratkaisuja.

Kun järjestelmän uudistusta suunniteltiin, todettiin että ajankohtaiset, oman maastotietojen tuotantoprosessin tarpeet voidaan ratkaista tehokkaasti avoimen lähdekoodin ratkaisulla. Strategiamme mukaisesti toimimme aktiivisesti verkostoissa ja osana erilaisia ekosysteemejä. Järjestelmäratkaisu tukee osaltaan myös tätä tavoitetta, Kylmäaho kertoi.

Ensimmäisessä vaiheessa Maanmittauslaitos ryhtyy työstämään uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän hankinta- ja käyttöönottosuunnitelmaa.

Lisätietoja

Digitalisaatio- ja kehitysjohtaja Jani Kylmäaho, 040 489 0307, jani.kylmaaho@maanmittauslaitos.fi

Maastotietotuotantoon liittyvät kysymykset:

Johtaja Juha Vilhomaa, 040 500 3905, juha.vilhomaa@maanmittauslaitos.fi

Järjestelmätoimittajayhteistyö:

Johtava asiantuntija Kimmo Perttilä, 040 521 9495, kimmo.perttila@maanmittauslaitos.fi

Lue lisää

Kansallisen maastotietokannan ohjelmapäällikkö Risto Ilves: Maanmittauslaitoksen maastotietotuotantojärjestelmä on uudistettava (9.6.2020) 

Maastotietokanta on karttojen perusta

 

Paikkatieto
Aineistot

Uusimmat uutiset ja artikkelit