Hyppää pääsisältöön

Uusi ohjeistus auttaa kuntia toimittamaan rakennustietoja Maanmittauslaitokselle

Maanmittauslaitos on julkaissut kunnille ohjeen rakennusaineistojen toimittamisesta. Ohje auttaa, kun kunta miettii sopivia ratkaisuja 2D- tai 2,5D-rakennusaineistojen toimitukseen Maanmittauslaitokselle.

Rakennuksia kaupungissa
Kuva:
Maanmittauslaitos

Kunnat toimittavat rakennustietoa eri tavoin Maanmittauslaitokselle. Ohjeistus on tehty, jotta jokainen kunta löytäisi sopivimman mahdollisen tavan. Ohjeistus nopeuttaa ja helpottaa rakennustietojen toimittamisen suunnittelua. 
– Ohje ei velvoita kuntia toimimaan ohjeen mukaan, mutta toimii apuvälineenä kunnille tarvittaessa, kertoo maastotietoinsinööri Sampo Rahko Maanmittauslaitokselta. 

Suurin osa Suomen kunnista toimittaa rakennusaineistoa Maanmittauslaitoksen maastotietokantaan. Kuntien tuottama tieto nopeuttaa maastotietokannan ajantasaistustyötä ja tarkentaa maastotietokannassa olevia rakennustietoja. 
– Meille on tärkeää, että kuntien on mahdollisimman helppo toimittaa meille tietoa. Tämä on yhteispeliä, jolla varmistetaan, että Maanmittauslaitoksen tuottamat kansalliset paikkatiedot ja karttapalvelut ovat mahdollisimman luotettavia ja ajantasaisia, kertoo Rahko.

Ohjeessa annetaan aineistojen toimittamistavasta seitsemän esimerkkiä. Ohjeessa esitellyt ratkaisut ovat esimerkinomaisia ja vaihtoehtoja toimittamiseen on useita muitakin. Aineistojen toimittamisalueesta ja tietosisällöstä päättää kunta.
– Esimerkeistä kolme koskee rajapintaratkaisuja, ja niitä suosittelemme vahvasti. Muut neljä toimittamistapaa liittyvät tiedostojen toimittamiseen, sanoo Rahko. Kuntien toimittama rakennustieto muutetaan automaattisesti yhteensopivaksi Kansallisen maastotietokannan (KMTK) kanssa. 
– Toivomme kunnilta nyt intoa ja halua lähteä toimittamaan rakennustietoja meille päin. Olisi myös todella mahtavaa, jos mukaan lähtisi uusia kuntia, joista tietoja ei ole aiemmin saatu, kannustaa Rahko. 

Tutustu ohjeistukseen

Paikkatieto
Aineistot
Yhteentoimivuus

Uusimmat uutiset ja artikkelit