Uusi PRS-satelliittinavigointivastaanotin sietää tahallisen häirinnän

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus on yhtenä ensimmäisistä maailmassa kehittänyt satelliittinavigointivastaanottimeensa PRS-vastaanotto-ominaisuuden. Public Regulated Service (PRS, suomeksi julkisesti säännelty palvelu) on Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän palvelu. Se auttaa turvallisuusviranomaisia kuten poliisia ja pelastuslaitoksia määrittämään sijaintinsa luotettavasti. PRS sietää häiriöitä, tahallista häirintää ja harhautustarkoituksessa lähetettyjä väärennettyjä signaaleita paremmin kuin muut satelliittinavigointisignaalit.

Galileo on eurooppalainen satelliittipaikannusjärjestelmä, joka valmistuu vuonna 2020. Galileo tarjoaa neljä palvelua, joista yksi on tavallinen, kaikkien käytettävissä oleva maailmanlaajuinen paikannussignaali ja yksi salauksella suojattu PRS-viranomaissignaali. Salauksen ansiosta PRS-vastaanotinta on vaikea harhauttaa laskemaan virheellinen sijainti.

Paikannustutkimusta GNSS-vastaanottimella

− Olemme kehittäneet ohjelmistopohjaista GNSS-vastaanotintamme jo neljän vuoden ajan, ja siitä on muotoutunut joustava analyysityökalu siihen, miten GPS:n ja muiden satelliittijärjestelmien signaalit käsitellään parhaiten. Nyt olemme toteuttaneet myös PRS-signaalin käsittelyn vastaanottimessa. Olemme tässä ensimmäisten joukossa koko maailmassa, kertoo GNSS-signaalien käsittelyyn erikoistunut vanhempi tutkija Stefan Söderholm Maanmittauslaitoksesta.

− Seuraavaksi tutkimme ja arvioimme PRS-signaalin suorituskykyä ja sen mahdollisuuksia.

Yhteistyötä Viestintäviraston kanssa

Maanmittauslaitos, Viestintävirasto ja suomalaiset turvallisuusviranomaiset tekevät tiivistä yhteystyötä. Mukana kehittämisessä on ollut myös IT-palveluyritys CGI. Rahoittajana on toiminut Euroopan avaruusjärjestö ESA.

Viestintäviraston erityisasiantuntija Jari Hänninen on iloinen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen läpimurrosta:

− Paikkatietokeskuksessa on tehty hienoa ja pitkäjänteistä työtä digitaalisen signaalinkäsittelyn parissa.

– Viestintävirasto on Suomen PRS-viranomainen, joka rakentaa PRS-palvelun kansallista toteutusta ja vastaa esimerkiksi PRS:n käyttämiseen tarvittavien salausavainten jakelun järjestämisestä palveluun oikeutetuille tahoille. Paikkatietokeskukseen kertyvä satelliittinavigoinnin asiantuntemus on suureksi avuksi, kun Viestintävirasto edistää ja ohjaa PRS:n käyttöä Suomessa, sanoo Jari Hänninen.

Lisätietoja

Maanmittauslaitoksessa

Vanhempi tutkija Stefan Söderholm, 050 568 9060, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Viestintävirastossa

Erityisasiantuntija Jari Hänninen, 029 539 0476, prs@viestintavirasto.fi

Uusimmat uutiset ja blogit