Hyppää pääsisältöön

Uusi tutkimushanke tehostaa tarkan ajan ja paikannuksen luotettavuutta

Ilman satelliittien välittämiä aikasignaaleja maailma pysähtyisi. Tarkkaa aikaa tarvitsevat finanssijärjestelmät, sähköverkko ja mobiiliverkko, sekä monet muut yhteiskunnan kriittiset infrastruktuurit. Paikannuskin perustuu todellisuudessa tarkalle ajan mittaukselle. Uudessa tutkimushankkeessa kehitetään tarkan ajan ja paikannuksen luotettavuutta ja saatavuutta.

Kuvassa suurkaupungin rakennuksia.
Kuva:
Pixabay

– Finanssijärjestelmät voivat kuulostaa abstrakteilta ja kaukaisilta. Arkielämässä häiriö voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pankkikortti ei toimi kaupan kassalla, kertoo osastonjohtaja Sanna Kaasalainen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Tutkimushankkeen nimi on Paikkatiedon turvallisuus ja saatavuus kriittisille infrastruktuureille. Paikkatietokeskuksen johtamassa hankkeessa ovat mukana Helsingin yliopisto ja VTT. 

Helsingin yliopisto ja Paikkatietokeskus kehittävät hankkeessa tekoälysovelluksia, joilla voidaan tehdä paikannusta luotettavammaksi ja turvata tarkka paikannus myös häiriötilanteissa.

 – Syväoppiminen on mullistanut tutkimusta ja kehitystä useilla aloilla ja tuonut valtavia parannuksia järjestelmien suorituskykyyn. Nyt aiomme kehittää uraauurtavia menetelmiä satelliittipaikannuksen turvaamiseksi sen avulla, kertoo apulaisprofessori Laura Ruotsalainen Helsingin yliopistosta.

Tutkijat tulevat hyödyntämään syväoppimista, jotta signaalien poikkeamia voidaan havaita ja tulevaisuudessa ennustaa tilanteita, joissa aikapalvelu ja paikannus eivät toimi. 

Projektissa kehitetään menetelmiä myös tarkkaan, laajoilla alueilla toimivaan ja satelliittiriippumattomaan ajan määritykseen. 

 – Tarkin ja luotettavin ajansiirto tehdään optisten kuitujen avulla, mutta optisia kuituja ei mene joka paikkaan. Kuituoptista aikaa on olemassa hyvin rajoitetusti verrattuna lähes kaikkialla saatavissa oleviin satelliittisignaaleihin, toteaa akatemiatutkija Thomas Fordell VTT:ltä.

– Tarvitsemme satelliittiajalle varajärjestelmän, jonka ylläpitokustannukset ovat kohtuulliset. Kattavaa varajärjestelmää ei vielä ole olemassa, tiivistää Kaasalainen.

Koordinoitua yleisaikaa (UTC), eli maailmanaikaa, ylläpitävät kansalliset metrologialaitokset yhteensä satojen atomikellojen avulla. Suomessa yleisaikaa ylläpitää VTT MIKES.  

 

Hanke on Suomen akatemian rahoittama ja se päättyy marraskuussa 2023.

Lisätietoja

Osastonjohtaja Sanna Kaasalainen, Maanmittauslaitos, 050 369 6806, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Apulaisprofessori Laura Ruotsalainen, Helsingin yliopisto, 050 556 0761 etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Akatemiatutkija Thomas Fordell, VTT, 050 443 4218, etunimi.sukunimi@vtt.fi
 

Tutkimus
Innovaatiot
Paikannus

Uusimmat uutiset ja artikkelit