Uusia rajapintapalveluita julkaistu 26.2.2020

Maanmittauslaitos on julkaissut Nimistö (OGC API Features), Rakennukset (OGC API Features) sekä Gekoodauspalvelu (REST) nimiset rajapintapalvelut 26.2.2020.

Nimistö (OGC API Features) tarjoaa kyselyrajapinnan Maanmittauslaitoksen nimistörekisterin paikoille, paikannimille ja karttanimille. Palvelu tarjotaan avoimena ja maksuttomana, mutta käyttö vaatii API-avaimen liittämistä pyyntöihin. API-avaimen ohjeet löytyvät sivulta Avoimet rajapintapalvelut. Palvelu tukee GeoJSON- ja GML-tiedostomuotoja.

Rakennukset (OGC API Features) tarjoaa kyselyrajapinnan rakennuksien ja rakennuksen osien paikkatietokohteille, jotka on tallennettu Kansalliseen maastotietokannan (KMTK) rakennukset ja rakennelmat -teeman mukaiseen tietovarastoon. Palvelu tarjotaan avoimena ja maksuttomana, mutta käyttö vaatii API-avaimen liittämistä pyyntöihin. Paikkatietokohteita voidaan hakea id-tunnisteilla ja suorakaiderajauksella (bbox). Vastaukset palautetaan GeoJSON-tiedostomuodossa.

Yllä mainitut rajapintapalvelut perustuvat OGC API - Features - Part 1: Core -standardiin ja rajapinnan tekninen kuvaus on julkaistu Open API 3.0.1 spesifikaation mukaisena. Oletuskoordinaatisto on WGS 84, mutta palvelut tukevat myös ETRS-TM35FIN, ETRS-TM34..36 ja ETRS-GK19..31FIN projisoituja koordinaatistoja sekä ETRS89 maantieteellistä koordinaatistoa.

Geokoodauspalvelu (REST) mahdollistaa sijainnin löytämisen hakusanoilla, jotka sisältävät paikannimiä, osoitteita, kiinteistötunnuksia tai karttalehtiä. Lisäksi palvelu tarjoaa käänteistä geokoodausta eli lähimpien kohteiden hakemista annetuilla koordinaateilla. Palvelu tarjotaan avoimena rajapintana sekä sopimukseen perustuvana rajapintana. Palvelu tukee ETRS-TM35FIN koordinaatistoa.

Kaikkien mainittujen rajapintojen BETA-versioiden osoitteet toimivat maaliskuun loppuun saakka. Lisätietoja saa sähköpostitse osoitteesta verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi.

Uusimmat uutiset ja blogit