Uusin silmin uutta kohti

Arvo Kokkonen

Kesäloman aikana oli mahdollisuus tavata lukuisia ihmisiä, joiden kanssa en ole aiemmin ollut tekemisissä ainakaan työasioissa. Kun keskustelu kääntyi työhön maanmittauksesta ja siitä huolehtimiseen, oli hämmästyttävää havaita, kuinka monella on ollut jonkinlainen kontakti maanmittaustoimintaan joko suoraan henkilökohtaisesti tai välillisesti vaikka sukulaisten kautta. Tavallinen kansalainen asioi maanmittausviranomaisen kanssa kenties kerran tai kaksi elämässään; muun maanmittarin ehkä vielä harvemmin.

Tarinat ja kertomukset ovat poikkeuksetta tekemisiämme arvostavia tai sitten tapaukseen liittyy jokin humoristinen tai huvittava juonne, joka on jäänyt mieleen. Maanmittaria pidetään ihmisläheisenä asiansa osaavana ammattilaisena, joka kuitenkin pitää tiettyä etäisyyttä. Tämä ilmenee tarinoista riippumatta siitä, minkä työnantajan palveluksessa maanmittari on työskennellyt.

Maanmittaustyön luonne ja sisältö muuttuneet

Elämään jääneet tarinat liittyvät monesti aikaan, jolloin maanmittari saattoi asuakin taloissa ja kylissä, joissa teki kartoituksiaan ja mittauksiaan. Väkisinkin ovat niissä yhteyksissä tulleet persoonallisuuksien piirteet esiin. Näitä piirteitä on mm. Paasilinnan veljesten kirjoissa, myös Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogiassa.

Työn luonne ja sisältö ovat suuresti muuttuneet vanhoihin aikoihin verrattuna. Tavallisen kansalaisen mielikuva mittaamisesta ja kartoittamisesta on vajavainen tai virheellinen. Nykyisestä työstä sen osuus lienee alle 10 %. Teknologisen kehityksen seurauksena työmme sisältö ja luonne on yhä lähempänä tietojenkäsittelyä sen käsitteen laajassa merkityksessä. Jopa peliteknologia on mentaalisesti lähempänä. Sen sijaan toiminnan ja tehtävän tarkoitus on yhä sama. Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden näkökulmasta maanmittaustoiminta on yhä yhteiskunnallis-luonnontieteellis-oikeudellisella tehtäväkentällä. Keinot, sisällöt, prosessit ja työvälineet ovat vain kehittyneet, ja kehittyvät yhä digitalisaation mukana.

Tavoitteena saada nuoria alan tehtäviin

Maanmittauslaitos alan suurimpana työnantajana on aloittamassa vuosille 2018–20 Maanmittausala kiinnostavaksi -kampanjaa. Se on jatkoa ns. IMAGO-työryhmän työlle, joka toimi yli 10 vuotta yhdessä Kuntaliiton, yliopiston, ammattikorkeakoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja yritysten kanssa. Tavoitteena on saada yhä enemmän nuoria kaikenlaisiin laaja-alaisen alamme tehtäviin. Alussa totesin alamme myönteisestä kuvasta tavallisen kansan keskuudessa. Nyt haluamme uusin keinoin ”työnantajalähettiläiden” avulla entisestään edistää maanmittausalan tunnettuutta hyödyntämällä myös uusia välineitä.

Maanmittauslaitos on viime aikoina käynyt Aalto-yliopiston ja ammattikorkeakoulujen edustajien kanssa keskustelua myös opetuksen sisällön vastaamisesta uudistuviin tarpeisiin. Suunnitelmat on nyt pantava käytäntöön.

 

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit