Vaaitusvälineiden kalibrointiosaamista Venäjälle

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus toimitti ja asensi vaaitusvälineiden kalibrointiin tarkoitetun komparaattorin Venäjän maanmittauslaitoksen Geodesian, kartografian ja paikkatiedon keskukselle joulukuussa 2016.

Komparaattori on tärkeä linkki ketjussa, johon tarkassa korkeudenmäärityksessä käytettävien laitteiden tarkkuus ja luotettavuus perustuu. Kalibroinnin kautta saadaan metrologisesti luotettava metrin määritelmään perustuva mittakaava.

Paikkatietokeskus yksi harvoista kalibrointivastuullisista

Paikkatietokeskus kalibroi vuosittain mm. Viron ja Ruotsin maanmittauslaitosten vaaituslaitteistoja. Paikkatietokeskuksen asema osana kansainvälistä metrologiaorganisaatiota mahdollistaa kaikkialla tunnustettavat geodeettisten mittalaitteiden kalibroinnit. Vastaavia geodeettisten laitteiden kalibrointiin hyväksyttyjä organisaatioita on maailmassa vain muutama.

Moskovassa nyt maailman paras kalibrointilaitteisto

Komparaattori on Paikkatietokeskuksen erikoistutkija (emeritus) Mikko Takalon suunnittelema ja rakentama. Sitä käytetään sekä digitaalisten että perinteisten vaaituslaitteiden ja lattojen kalibrointiin. Paikkatietokeskuksessa on käytössä Takalon rakentama komparaattori, josta nyt Venäjälle viety oli modernisoitu versio. Mittauslaitteisto on ainutlaatuinen, eikä täysin vastaavia ole muualla maailmassa.

Nyt Venäjälle viety komparaattori painaa noin 700 kg ja edellyttää yli kahdeksan metriä korkean lämpötilakontrolloidun tilan. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen Mikko Takalo ja Paavo Rouhiainen asensivat laitteen Moskovassa juuri laitetta varten rakennetussa laboratoriossa. Ensimmäiset testit osoittivat laitteen toimivan hyvin.

Lisätietoja

Vanhempi tutkija Paavo Rouhiainen, 050 413 3996
Erikoistutkija (emeritus) Mikko Takalo, 050 324 2028

Molempien sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja blogit