Hyppää pääsisältöön

Vaihtoehto Eskolle

Maaria NordmanKun luin Vaihtoehto Eskolle -kampanjasta, hymyilin. Enkä edes mitenkään pilkallisesti hymähdellen, vaan aidosti iloiten. Tämä on tosi hyvä juttu. Twitterissä alkoi heti virrata viestejä luetellen asiantuntijoiden ja tutkijoiden nimiä. Näin saadaan tietoa tutkijoista leviämään.

Olen osallistunut ainakin pariin ”ulos tutkijankammiosta” -teemaiseen koulutukseen, jossa meitä tutkijoita käskettiin Twitteriin, muuhun sosiaaliseen mediaan, nettisivuille, toimittajien löydettäväksi. Ajatuksena oli, että jos juuri sinä olet asian paras tuntija, miksi sinulta ei saisi kysyä. Jos sinua ei löydy netistä hakemalla, asiaa kysytään joltain toiselta, joka saattaa omata vajavaiset tiedot asiasta.

Itseäni tässä asiassa on lähinnä rajoittanut ajatus siitä, että en voi olla kovin vakuuttava asiantuntija. Aloitin gradun teon silloisessa Geodeettisessa laitoksessa (nyk. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus) melko tasan 14 vuotta sitten. Silloin tiesin geodesiasta melko vähän. Nyt, kun olen saanut maisterin ja tohtorin tutkinnot tehtyä ja dosentuuri rupeaa lähenemään, tajuan jotenkin selvästi, miten vähän tiedän. Olen keskittynyt geodesian yhden osa-alueen, geodynamiikan, tutkimukseen, mutta tässäkin talossa tehdään vaikka mitä, enkä edes niistä töistä tiedä muuta kuin yleisellä tasolla, puhumattakaan sitten koulutusalani geofysiikan asioista, esimerkiksi jäätutkimuksen tai maanjäristysten osalta.

Toiseksi syyksi voisin nostaa myös yleisen arkuuden pitää meteliä itsestään. En tiedä, onko tämä sukupolvisidonnaista, suomalaiseen luonteeseen kuuluvaa, vai mikä siitä oman hännän nostamisesta tekee niin nolosteltavaa ja vaikeaa.

Nyt kuitenkin ajattelin uskaltaa. Haluan ajatella, että 4 opiskeluvuotta ja 14 työvuotta riittää, että tällä työmäärällä ja asioiden oppimisella voin tietää jostain asiasta enemmän kuin kukaan muu suomalainen. Laitoin nyt aluksi parille rehtorille meiliä, että haluaisivatko tällaisen tutkijan kertomaan satelliiteista, maannoususta, jäätiköiden sulamisesta maantiedon tai fysiikan tunneille ja molemmat sanoivat kyllä kiitos. Ehkä minustakin tulee vielä #vaihtoehtoeskolle.

Alle puolet suomalaista osaa nimetä elossa olevan tieteentekijän, ja suurin osa heistä muistaa Esko Valtaojan nimen. Mutta on vain yksi Esko, eikä hänkään tiedä aivan kaikkea kaikesta. Siksi on aika tuoda esiin vaihtoehtoja Eskolle.

Maaria Nordman
erikoistutkija

_________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Tutkimus

Kommentit

Uusimmat blogit