Vertaisarviointi – näkymätön pala tieteentekoa

Sarang ThombreTutkijan työ on tehdä tutkimusta, ja riittävä määrä julkaistua tutkimusta tekee tieteen, joka ohjaa päätöksentekoa ja kehitystä. Tieteenteon prosessi on helppoa nähdä näin yksinkertaisena janana, mutta jäljelle jää myös kysymyksiä. Kaikki tehty tutkimus ei ole huippulaatua ja virheitäkin sattuu – entä jos väärästä tiedosta tulee yleinen totuus?

Vertaisarvioijat tiedon portinvartijoina

Tutkimus-termin alle kertyy myös kasapäin kaikkea sellaista, mikä ei tiedeyhteisöltä menisi läpi. Tutkimus-termillä voi kuitenkin saavuttaa auktoriteettia suuren yleisön edessä valitettavan helposti.

Yksinkertaistetusta versiosta puuttuu yksi olennainen palikka – vertaisarviointi. Laadun kontrollointia toki tapahtuu tutkimusprosessien jokaisessa vaiheessa aina tutkimusprojektien hakemusten tiukasta arvioinnista alkaen, mutta vertaisarvioijat ovat todellisia portinvartijoita tiedolle.

Anonymiteetti minimoi puolueellisuuden

Vertaisarviointi on käytäntö, jossa julkaisuja, tai esimerkiksi kokonaisia projekteja arvioivat riippumattomat saman alan asiantuntijat. Puolueellisuuden riski minimoidaan tyypillisesti siten, että arvioija(t) ja mahdollisesti myös arvioitavan julkaisun kirjoittaja ovat anonyymejä toisilleen. Arvioijat lukevat läpi julkaisun, kirjaavat ylös huomionsa ja pisteyttävät tekstin osiot. Heikoksi arvioitu tuotos ei näe päivänvaloa ilman merkittäviä muutoksia. Aiempi tutkimus on uuden perusta, ja perustan on oltava kunnossa, jottei päälle rakennettu sorru.

Joskus ihmisten omat ajatusmallit estävät tieteellisen tiedon hyväksymistä: jos tutkimustulos ei sovi omaan käsitykseen, sitä ei hyväksytä todeksi. Tuore yhdysvaltalaistutkimus, jota on tehty esimerkiksi PoPUS-projektissa kuitenkin paljastaa, että tiedeyhteisön toiminnan ja tieteellisen tiedon luonteen ymmärtäminen vahvistaa uskoa tieteellisiin tuloksiin.

Vertaisarvioijan konkreettisia ja aineettomia palkintoja

Vertaisarviointi on siis olennainen osa tutkijan työtä paitsi merkitykseltään, myös ajankäytön näkökulmasta. Monisivuisten julkaisujen arvioiminen vie lukuisia työtunteja. Suurempien kokonaisuuksien kuten projektien arvioiminen voi viedä jopa satoja työtunteja. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä eikä tuota välittömiä palkintoja, mutta uurastus hyvän tieteen eteen kannattaa: kollegani, tutkimusprofessori Sanna Kaasalainen palkittiin yhtenä viime vuoden parhaista arvioijista tekniikan alan suurimman ammatillisen järjestön IEEE:n TGRS-julkaisun rankingissa.

Suurin palkinto lienee kuitenkin tunne siitä, että lukemattomien julkaisujen äärellä vietetyt tunnit ovat syy sille, miksi jokainen tiedonjanoinen voi olla luottavaisin mielin vertaisarvioidun tutkimuksen äärellä. Niin sanotussa totuudenjälkeisessä ajassa luotto tieteeseen ei ole itsestäänselvyys.

Kiittäen yhteistyöstä tämän tekstin tuottamisessa,

Sarang Thombre
Tutkimuspäällikkö, Paikkatietokeskuksen Navigoinnin ja paikannuksen osasto
 

________________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

 

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit