Viisi vastausta maapohjan arvostamisjärjestelmän uudistuksesta

Ari Tella

Maanmittauslaitos uudistaa maapohjan arvostamisjärjestelmää Verotusta varten. Avaan viiden kysymyksen ja vastauksen kautta, mistä oikein on kysymys.

1) Mitä uudistuksella tavoitellaan - kiinteistöverotuksen kiristämistäkö?

Taustalla ei ole verojen kiristäminen, vaan järjestelmän uudistaminen ajantasaiseksi ja samalla oikeudenmukaisemmaksi. Nyt käytettävät verotuskartat ja niistä ilmenevät maapohjien arvostukset ovat jopa kymmeniä vuosia vanhoja. Valtiovarainministeriön teettämät selvitykset osoittavat, että verotusarvot ovat yleisesti jääneet jälkeen kustannus- ja hintakehityksestä. Uusi järjestelmä rakennetaan sellaiseksi, että hinta-alueet ja niiden hinnat pysyvät paremmin jatkuvasti ajan tasalla.

Monia varmasti askarruttaa, miten käy kiinteistöveron, jos verotusarvot nousevat.  Verotusarvojen mahdolliset muutokset kompensoidaan muuttamalla verotusprosentteja niin, että kiinteistöverojen verokertymä pysyy suunnilleen ennallaan.

2) Mikä on Maanmittauslaitoksen rooli kiinteistöverouudistuksessa?

Pitää muistaa, että kiinteistövero muodostuu kahdesta osasta: maapohjan ja rakennusten verosta. Rakennusten verotusuudistuksesta vastaa Tilastokeskus, joka siis toimii samassa roolissa Verohallinnon suuntaan kuin Maanmittauslaitos − verotuksen tarvitsemien tietojen tuottajana.

Maanmittauslaitos käyttää toteutuneita kiinteistöjen kauppahintoja lähtötietoina ja määrittää käyttötarkoituksiltaan erilaisille maapohjille hinta-alueet koko maahan. Järjestelmästä tulee nykyaikainen tilastomatematiikkaan, paikkatietoteknologiaan ja olemassa oleviin rekistereihin perustuva järjestelmä.

3) Mikä on tämänhetkinen tilanne maapohjan arvostusjärjestelmän rakentamisessa?

Järjestelmän suunnitelmat ovat pitkälti valmiina. Parhaillaan tehdään koelaskentoja ja aloitetaan kuuden kunnan koetyöt. Koetöiden yhteydessä toisaalta jo rakennetaan järjestelmää valmiiksi ja ennen kaikkea pyritään varmistamaan hinta-alueiden oikeellisuus. Kun kunnan paikalliset olosuhteet tuntevat henkilöt pääsevät arvioimaan meillä tehtyjä hinta-alueita, saamme varmistusta lopulliseen hinta-alueiden ja niiden arvojen määritykseen.

4) Milloin saan tiedon, miten uudistus vaikuttaa minun kiinteistöverooni?

Kehitystyö tähtää siihen, että uudet maapohjien ja rakennusten arvostamiset ovat käytössä vuoden 2022 verotuksessa. Eli tiedot tulevat näkymään vuoden 2022 maaliskuussa jaettavasta kiinteistöveropäätöksestä.

5) Mistä näen, mikä on kiinteistöni maapohjan verotusarvo?

Kunkin verotettavan maapohjan pinta-ala ja verotuksessa käytettävä yksikköhinta (esim. 6 €/m2) tulevat näkymään kiinteistöveropäätöksessä. Nämä tiedot Maanmittauslaitos toimittaa Verohallinnolle. Maapohjan pinta-alan ja yksikköhinnan lisäksi verotusarvon määräytymiseen vaikuttavat Verohallinnon soveltamat alennuskaavat ja kertoimet. Laskennan tuloksena on maapohjan verotusarvo, joka puolestaan pitää vielä kertoa kunnan veroprosentilla, jotta päästään lopulliseen kiinteistöveron määrään.

Hinta-alueet hintoineen tullaan julkaisemaan avoimessa verkkopalvelussa. Palvelussa voi hakea kiinteistön sijainnin vaikka kiinteistötunnuksella ja nähdä sen sijoittumisen suhteessa hinta-alueisiin. Palvelusta näkee halutun käyttötarkoituksen hinta-alueet vaikka koko kunnan alueelta. Tarkat verotuksessa käytettävät tiedot näkyvät vain jokaisen omasta kiinteistöveropäätöksestä.

Ari Tella
yli-insinööri

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit