Hyppää pääsisältöön

Vuoden 2018 ilmakuvat saatavilla

Tänä vuonna ilmakuvattujen alueiden aineistot on käsitelty ja ne ovat saatavilla Maanmittauslaitoksen palveluista. Ilmakuvaus tehdään Maaseutuviraston ja Metsäkeskuksen kanssa suunnitellun Kansallisen ilmakuvausohjelman mukaisesti.

Kartta jossa vuoden 2018 ilmakuvatut alueet
Kartalla näkyvät vuoden 2018 Kansallisen ilmakuvausohjelman mukaisesti kuvatut alueet. Ilmakuvausohjelmassa Suomi on jaettu alueisiin, jotka kuvataan järjestelmällisesti viiden vuoden välein.

 

Tämän vuoden aineistot löytyvät ortokuvina Paikkatietoikkunasta ja Karttapaikalta. Ilmakuvausaineisto on myös saatavilla avoimena datana ammattilaisten käyttöön rajapintapalveluissa.

Sää suosi ilmakuvausta

Vuoden 2018 kesäkauden poutaiset säät mahdollistivat sen, että kuvaukset voitiin suorittaa loppuun jo heinäkuun puoliväliin mennessä.

− Lentosäiden osalta en ole tätä parempaa vuotta nähnyt koskaan. Tänä vuonna valmistui noin 105 000 neliökilometriä ortokuvamateriaalia eli melkein kolmasosa Suomen pinta-alasta. Saimme kuvattua myös viime vuonna huonompien säiden takia kuvaamatta jääneet alueet, kertoo johtava asiantuntija Pentti Kupari.

Ilmakuvausohjelman kuvaukset toteutetaan siten, että Maanmittauslaitos tekee osan kuvauksista itse ja osa tilataan ilmakuvausurakoitsijoilta.

Uudella ilmakuvauskameralla ympärivuotinen valmius

Maanmittauslaitos hankki viime vuonna uuden ilmakuvauskameran, joka osoittautui käytössä hyväksi hankinnaksi.

– Uuden tekniikan ansiosta ilmakuvat ovat entistä suurempia, jolloin alueita saadaan kuvattua entistä nopeammin. Tämä tehostaa toimintaa, sanoo johtava asiantuntija Mikko Sippo.

Hankinnalla säilytetään Maanmittauslaitoksen ilmakuvauskyky ympäri vuoden. Ympärivuotinen ilmakuvauskyky mahdollistaa valmiuden esimerkiksi myrskyjen aiheuttamien metsätuhojen tai tulvien vaikutuksien arviointiin.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Mikko Sippo, 050 471 4828
Johtava asiantuntija Pentti Kupari, 040 524 2509

etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja artikkelit