Vuosikymmen vaihtuu, tekeminen jatkuu

Olemme onnistuneet muuttamaan tekemistämme kymmenessä vuodessa niin, että olemme tänään virastona eri asennossa. Maanmittauslaitos on halunnut näyttää suuntaa omalla tekemisellään.

Yleisöä Helsingin Messukeskuksen Paikkatietomarkkinoilla vuonna 2019.
Paikkatietomarkkinat 2019 Helsingin Messukeskuksessa.
Kuva:
Maanmittauslaitos

”Maanmittauslaitos tuottaa tietoa, palvelua ja tutkimusta Maasta. Arvostamme kehittämistä, kokeiluja ja jatkuvaa oppimista. Maanmittauslaitoksessa saa olla mukana yhteiskuntaa kehittävissä hankkeissa, joissa toimitaan verkostomaisesti yhteistyössä monien muiden organisaatioiden kanssa. Työpaikkana olemme moderni, turvallinen ja vakaa. Luotamme työntekijöihimme. Maanmittauslaitoksessa on mahdollisuus tehdä työtä ajasta ja paikasta riippumatta. Työssä on tärkeintä hyvä lopputulos. Ammattimaisella, valmentavalla johtamisella tuemme tavoitteiden saavuttamista ja työhyvinvointia.”

Olen edellä kuvannut joitakin tunnuslauseita, joita kohti Maanmittauslaitos pyrki 2010-luvulla. Osan saavutimme, osan kohdalla olemme kenties yhä matkalla. Tärkeintä on muutos: usko siihen, että huominen päivä on tätä päivää parempi ja että muutos saavutetaan ajattelemalla isosti, askeltamalla harkitusti ja tarvittaessa pieninkin askelin.

Yhteiseen suuntaan asiakkaiden ja kumppanien kanssa

Kun uusi vuosikymmen alkaa, Maanmittauslaitos on varautunut ja valmistautunut siihen. Meidän omalle strategiatyöllemme antoivat pohjan maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2019 tekemä hallinnonalan strategia sekä kevään eduskuntavaalien jälkeen syntyneen uuden hallituksen ja nykyisen hallituksen ohjelmat.

Strategiamme valmistui syksyllä 2019 ja sen toimeenpano on jo alkanut. Vahvistamme strategian toimeenpanokykyä uudistamalla johtamisjärjestelmäämme ja organisaatiotamme heti vuoden 2020 alussa. Keskeiset johtajapaikat ovat haussa. Uudistuminen etenee johtajavalintojen jälkeen vaiheittain. Organisaatiouudistuksen tulee olla valmiina heinäkuun alussa.

Pyrimme vastaamaan odotuksiin paremmasta ja turvallisesta asiakaspalvelusta, tutkimuksen ja innovaatioiden tehokkaammasta hyödyntämisestä sekä kyvystä toimia verkostoissa ja ekosysteemeissä. Pyrimme kehittämään työpaikkaamme entistä halutummaksi työpaikkakodiksi monille osaajille. Nämä strategiset tavoitteet ovat panoksemme hallinnonalan strategian toteuttamisessa. Haluamme mennä yhteiseen suuntaan asiakkaittemme ja kumppaniemme kanssa.

Oppia kokemuksista ja nauttia epämukavuudesta

Edelleen pidämme huolta suomalaisesta kiinteistöjärjestelmästä, maastotietojärjestelmästä ja tulevaisuudessa entistä laajemmin huoneistotiedoista. Kehitämme kumppaniemme kanssa kansallista osoitetietojärjestelmää, osallistumme kiinteistöverotuksen uudistamishankkeeseen ja toteutamme paikkatietopoliittisen selonteon toimeenpano-ohjelmaa ministeriön ohjauksessa.

Tutkimuksella luomme uusia liiketoimintaedellytyksiä yhteiskunnassa. Otamme käyttöön uutta teknologiaa – välillä rohkeastikin. Vanha sanonta kuuluu: ”Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu”. Olen sitä mieltä, että 2020-luvun vaatimuksista selviävät parhaiten ne, jotka uskaltavat kokeilla uutta: oppia kokemuksistaan ja nauttia toimimisesta epämukavuusalueellaan. Ei epämukavuusalueella tarvitse pysyä, mutta jos ei ole kokenut epämukavuutta, voi jäädä ”käsijarrumiehen” rooliin. ”Ennen kaikki oli paremmin” -asenteella ei pärjää 2020-luvulla.

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen.
Kuva: Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit