Hyppää pääsisältöön

Kuka saa kiinteistöjen omistajatietoja?

Meiltä kysytään silloin tällöin, miksi kuka tahansa saa selville tietyn kiinteistön omistajan. Myymmekö tietoja suoramarkkinointiin? Maksavatko omistajatiedot? Miten tietosuoja varmistetaan? Entä turvakiellossa olevat? Kokosimme tähän tietojen luovuttamisen periaatteet.

Omakotitaloja syksyisessä maisemassa.
Kiinteistöjen omistajatietoja ylläpidetään lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä.
Kuva:
AnteroAaltonen

Maanmittauslaitos ylläpitää kiinteistötietojärjestelmää, ja sen yksi perusrekistereistä on lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri, jossa kiinteistöjen omistajatietoja ylläpidetään. Kun olet ostanut kiinteistön, sinulle syntyy velvollisuus rekisteröidä omistusoikeus hakemalla lainhuutoa. Rekisteröinnin jälkeen omistusoikeutesi nauttii julkista luotettavuutta ja omistuksesi näkyy kiinteistötietojärjestelmässä.

Mistä kiinteistöjen omistajatietoja voi saada?

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri on julkinen ja myös kiinteistön omistajatiedot ovat julkista tietoa. Julkinen ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin kaikille avoin, vaan tietojen luovuttaminen on tarkkaan säädeltyä.

Kansalainen saa kiinteistötietojärjestelmässä olevia tietoja, kuten omistajatietoja, maksua vastaan otteina, todistuksina ja muina tulosteina Maanmittauslaitoksesta, kunnista, maistraateista tai muilta viranomaisilta, joille on myönnetty oikeus käyttää kiinteistötietojärjestelmää.

Otteen voi ostaa Maanmittauslaitoksen asiointipalvelussa tai verkkolomakkeella.

Kiinteistötietojärjestelmään voidaan luvan perusteella myöntää käyttöoikeuksia ammattikäyttäjille, jotka tarvitsevat tietoja esimerkiksi kiinteistövälitykseen tai luoton myöntämiseen. Tietoja saa käyttää vain ilmoitettuun käyttötarkoitukseen. Tietopalvelua ei näiltä tahoilta voi saada.

Lainhuutotodistuksia on kahdenlaisia

Kiinteistön omistajatiedot näkyvät lainhuutotodistuksesta. Niitä on kahdenlaisia: ensimmäinen sisältää omistajan nimen, henkilötunnuksen ja osoitteen ja toinen suppeampi vaihtoehto pelkästään nimen ja syntymäajan.

Suppeampi todistusvaihtoehto voidaan luovuttaa asiakkaalle käyttötarkoitusta kysymättä. Tämä otemalli riittää usein asiakkaan tarpeisiin.

Henkilötunnuksen ja osoitteen sisältävä ote voidaan luovuttaa kiinteistön omistajalle itselleen tai henkilölle, jonka esittämä käyttötarkoitus täyttää tietosuojalain ja -asetuksen vaatimukset. Tavallisessa tilanteessa asiakas tarvitsee otteen kiinteistön kauppakirjan laatimista varten, kun ostamisesta on sovittu omistajan kanssa.

Jos kiinteistön omistajalla on turvakielto tai osoitetietojen luovutuskielto, on otteelta poistettu henkilön osoitetieto.

Isot omistajaselvitykset edellyttävät selvityksen käyttötarkoituksesta

Kiinteistöjen omistajatietoja voidaan luovuttaa myös erillisinä omistajaselvityksinä. Tietojen haku kiinteistötietojärjestelmästä tapahtuu kiinteistötunnuksen perusteella, joka asiakkaan tulee ilmoittaa tilausta tehtäessä. Kiinteistötunnus kannattaa itse selvittää etukäteen. Tunnukset voi katsoa Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta tai Karttapaikka-palvelusta.

Omistajaselvityksissä asiakkaalta pyydetään kirjallinen käyttötarkoitusselvitys. Omistajatiedot luovutetaan vain jos käyttötarkoitus täyttää tietosuojalain ja -asetuksen vaatimukset.

Yksittäinen omistajatieto maksutta

Yleensä kiinteistöjen omistajatietoja tarvitaan erilaisiin infrahankkeisiin. Kiinteistönomistaja voi kaivata tietoa naapureista mm. lupa-asioissa ja metsästysseurat maanvuokra-asioiden hoitamista varten.

Omistajatietoja ei luovuteta Maanmittauslaitoksesta suoramarkkinointi, mielipide- tai markkinointitutkimuksia varten.

Pekka Jakobsson
tietopalvelupäällikkö

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Jos sinulla on kysyttävää kiinteistön omistajatietoihin liittyen, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme verkkolomakkeella.

 

Kommentit

Kauanko kiinteistöjen omistajatietojen saaminen kestää?

In reply to by Veikko (ei varmistettu)

Asiointipalvelusta saat omistajatiedot saman tien, tilauslomakkeella tilattaessa toimitusaika on muutaman päivän.

Ostin talon, jonka ikää voi vain arvioida. Kiinteistörekisterissä ensimmäinen merkintä on vuodelta 1936, mutta epäilen torpan olevan paljon vanhempi. Onko mahdollista saada omistajatiedot rekisterinumeron, ja sen rekisterinumeron, josta tontti on erotettu, perusteella alusta asti? Historia kiinnostaa.

In reply to by Anu Anttila (ei varmistettu)

Kiinteistötietojärjestelmässä ylläpidetään kiinteistöjen nykyisiä omistajia. Entisiä omistajia sieltä ei pysty etsimään. Yksi vaihtoehto on lähteä etsimään vanhoja saantokirjoja, joista löytyy luovuttajan tiedot. Vuoden 1993 lopusta lähtien saantokirjat ovat MML:n arkistossa, mutta sitä vanhemmat ovat Kansallisarkistossa. Toisena vaihtoehtona on tilata tilan vanhoja toimitusasiakirjoja, joista saattaa löytyä tietoja tilan omistajista siltä osin kun tilalla on tehty tilan muodostamiseen liittyviä toimituksia kuten lohkomisia tai halkomisia. Tämä tieto kertoo tilan omistuksen ko. hetkellä.

Tilan rekisterinumerolla ko. tietoja voi tilata Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta. Saantokirjojen etsiminen Kansallisarkistosta vaatii rekisterinumeron lisäksi yleensä tiedon arkistotunnuksesta.

t. Pekka Jakobsson

"Myymmekö tietoja suoramarkkinointiin?"
Suoramarkkinointia tulee jatkuvasti ja aina mainitaan osoite ja kysytään omistajaa.
Itse en ole tietoa luovuttanut, sanoisin että vaikka ette olisi "myyneet" niin sitten luovuttaneet korvauksetta - syyttävä sormi osoittaa teihin!

Jos asiakkaan ilmoittama käyttötarkoitus on suoramarkkinointi, emme luovuta kiinteistön omistaja- tai osoitetietoja hänelle

Sinulla on oikeus tiedustella suoramarkkinointikirjeen lähettäjältä, mistä henkilötietosi on saatu.
Lisätietoja Tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivuilla https://tietosuoja.fi/usein-kysyttya-suoramarkkinointi

T. Pekka Jakobsson

mmln sivuilla lukee, ettei kyseisiä tietoja luovuteta mikäli henkilö on kiinnostunut ostamaan tietyltä alueelta tiettyjä tontteja ja haluaisi lähestyä kyseisten tonttien omistajia ostotarjouksin. Kysymykseni onkin sitten, millaista reittiä tonttien omistajia tulisi lähestyä tilanteessa kun omistajuus on epäselvä eikä tontilla ole selvästi asuttu vuosikymmeniin koska kasvanut umpeen/purkukuntoiset rakennukset. Mikäli maanmittauslaitos ei tietoa luovuta, onko muita instansseja/toimijoita joiden kautta saisi omistajaan jonkinlaisen yhteyden?

Sama kysymys kuin Juho Pölläsellä yllä.
Erityisesti kiinnostaisi mihin lainkohtaan perustuu linjaus olla ilmoittamatta omistajaa jos kysyjä on liikkeellä ostotarkoituksessa? Tiedossani ei ole mitään lakia joka näin määrää.

Julkisuuslain (Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621) perusteella tietojen luovuttaminen ostotarkoituksiin on kiellettyä ilman omistajan suostumusta.
Kiinteistötietojärjestelmästä voidaan kuitenkin KTJ-lain (Laki kiinteistötietojärjestelmästä ja siitä tuotettavasta tietopalvelusta 31.5.2002/453) perusteella luovuttaa maksua vastaan otteita, joista käy ilmi kiinteistön omistaja ilman osoitetietoja. Otteita myyvät Maanmittauslaitos, Digi- ja väestötietovirasto sekä kunnat. Ote on ostettavissa myös Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta. Osoitteellista tietoa ei voi kuitenkaan luovuttaa ostotarkoitusta varten.

t. Pekka Jakobsson

Jatkan sivuten Juho Pölläsen aloittamaa aihetta: Entäpä kun olen kiinnostunut vuokraamaan (saaren, selvennyksen vuoksi), jolle en edes toivo voivani mitään rakentaa? Eli kaavoittamaton ja rakennusoikeudeton alue. KTJ-lain 6§ käsitellee tietojen luovuttamista, mutta koska en ole juristi, niin kovin sekavasti – kuten lakitekstissä usein tapaa käydä. Pikalukemalla en ns. Julkisuuslaista ainakaan suoraan kirjoitettuna luovutuskieltoa ostotarkoituksen vuoksi löytänyt, mutta siellä jossain lain uumenissa sellainenkin tekstipätkä varmaankin lymyillee. Mutta missä kohtaa ja mitä siinä tarkalleen sanotaan?

In reply to by Kimmo Rossinen (ei varmistettu)

Maanmittauslaitos on linjannut, että maanvuokraus rinnastetaan kiinteistön ostamiseen, jolloin omistajatietoja ei voida luovuttaa henkilölle.
Julkisuuslain 4 luku käsittelee tietojen luovuttamista ja erityisesti lain 16.3 § on yleissäännös, joka käsittelee henkilötietojen luovuttamista.

In reply to by Kunnan kiintei… (ei varmistettu)

Maanmittauslaitoksen ulkoisille sivuille tallennetusta Tietopalvelunmenettelyn käsikirjasta löytyy tietojen luovutuksen periaatteet. Kohdissa 1.2.5 ja 1.2.6 on referoitu tietosuoja-asetuksen - ja -lain periaatteita henkilötietojen luovutusten osalta.
Kun asiakas haluaa tietoja kiinteistöjen omistajista, hän täyttää sivuilta löytyvän Henkilötietojen luovutuslomakkeen, jossa kertoo mihin käyttötarkoitukseen tietoja halutaan. Tämän jälkeen viranomainen ratkaisee onko käyttötarkoitus hyväksyttävä ja täyttääkö se lain periaatteet.

Uusimmat blogit