Hyppää pääsisältöön

Yleistä paikannuspalveluista

GNSS-paikannuksen sijaintitarkkuus ilman korjauspalveluita on useista metreistä kymmeniin metreihin. Paikannuspalvelua käyttämällä sijaintitarkkuutta voi parantaa palvelutyypistä riippuen jopa senttimetrien tasolle. Paikannuspalvelu hyödyntää havaintodataa, jota saadaan eri puolilla Suomea sijaitsevilta GNSS (Global Navigation satellite System) -tukiasemilta. Havaintodatan avulla mallinnetaan paikannukseen vaikuttavien virhelähteiden suuruus, ja tätä tietoa jaetaan reaaliaikaisina datastriimeinä käyttäjille.

Maanmittauslaitoksen Paikannuspalvelu on maksuton ja perustuu Maanmittauslaitoksen ylläpitämään FinnRef-tukiasemien verkkoon. FinnRef-asemien lisäksi Paikannuspalvelussa on käytössä yhteensä 16 asemaa Ruotsista, Virosta ja Norjasta.

Muonion tukiasema

DGNSS-palvelua (Differential GNSS) voi käyttää reaaliajassa ja se on tarkoitettu noin puolen metrin tarkkuutta tarvitseville käyttäjille. Tarkin reaaliaikainen palvelu, RTK-palvelu (Real Time Kinematic) on tällä hetkellä käytettävissä vain tutkimustarkoituksiin.

Lue lisää DGNSS-palvelusta

RINEX-latauspalvelusta saatavaa FinnRef-tukiasemien havaintodataa voidaan käyttää jälkilaskennassa ja saavuttaa senttimetri-tarkkuus.

Lue lisää RINEX-palvelusta

Lue lisää paikannuspalvelujen periaatteesta