Tiedon käyttäjille

Tältä sivulta löydät Paikkatietoalustan palvelut tiedon käyttäjille.

Paikkatietohaku 

Paikkatietohaun avulla voit hakea eri organisaatioiden tuottamia paikkatietoaineistoja ja -palveluja sekä paikkatietokohteita. Haku tuo paikkatiedot helpommin löydettäväksi ja kaikkien käyttäjien ulottuville.

Aineistohaku etsii paikkatietoaineistoja ja -palveluita Paikkatietohakemistoon tallennettujen metatietojen perusteella. Kohdehaun avulla voit etsiä paikkatietokohteita esimerkiksi kohdeluokan nimen perusteella.

Avaa Paikkatietohaku

Suomigrammi

Suomigrammi on maastotietojen tilastotyökalu. Tutki esimerkiksi loma-asuntojen sijoittumista tai havainnollista Suomen järvisimmät kunnat. Suomigrammi hyödyntää Maanmittauslaitoksen maastotietokannan aineistoja. Voit tutkia tietoja kartalla tai diagrammina, tai ladata tilastot itsellesi jatkohyödyntämistä varten.

Avaa Suomigrammi

Nimistön tietokortit

Nimistön tietokortit sisältävät tietoa noin 800 000 Suomessa nimetystä paikasta ja niiden nimet suomeksi, ruotsiksi ja saamenkielisillä alueilla myös saameksi. Tietokortti kertoo myös muun muassa paikan tyypin sekä näyttää sijainnin upotetussa karttaikkunassa. Tiedot tulevat Maanmittauslaitoksen nimistön kyselypalvelusta. Helpon käyttöliittymän ansiosta nimistötieto on nyt esimerkiksi viestinnän ammattilaisten, median, kääntäjien, tutkijoiden ja muiden tietoa tarvitsevien saatavilla helposti ja nopeasti.

Nimistökohteiden yksilöivien tunnusten ansiosta tietoihin voidaan viitata myös ulkoisista lähteistä. Tietokorteissa voi olla linkkejä toisiin kohteisiin, tai esimerkiksi verkkoartikkelista voidaan linkittää suoraan jonkin kohteen tietoihin. Nämä ratkaisut ovat samalla myös ensiaskeleita kohti linkitettyä tietoa.

Avaa Nimistön tietokortit

Tiedonyhdistämispalvelu

Tiedonyhdistämispalvelun avulla voit yhdistää taulukkomuotoista dataa erilaisiin aluejakoihin, kuten kuntajakoihin. Voit ladata yhdistetyn aineiston itsellesi eri paikkatietoformaateissa, jolloin sitä voi hyödyntää esimerkiksi paikkatietosovelluksissa. Voit myös tutkia aineistoja suoraan palvelun karttanäkymässä.

Tiedonyhdistämispalvelua voivat hyödyntää esimerkiksi tilastotiedon tuottajat ja hyödyntäjät, datajournalistit ja raportoijat sekä päätöksentekijät ja tiedolla johtamisen asiantuntijat.

Avaa Tiedonyhdistämispalvelu

Kyselypalvelut

Kyselypalvelut ovat rajapintapalveluita, joiden avulla saat käyttöösi paikkatietoaineistoja ja niiden osia. Palvelujen käyttö edellyttää, että käytössä on ohjelmisto, joka tekee pyynnöt Maanmittauslaitoksen palvelimelle. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi paikkatieto-ohjelmistoja tai itse ohjelmoitua sovellusta. Kyselypalvelut-sivulle kootaan palveluita, jotka sisältävät Paikkatietoalustan teemoihin liittyviä aineistoja. Palvelut voivat olla joko avoimia tai vaatia käyttöoikeuden.

Tutustu kyselypalveluihin (beta.paikkatietoalusta.fi-sivulla)

Tutustu Maanmittauslaitoksen muihin paikkatietojen rajapintapalveluihin

Tietotuotteet

Maanmittauslaitoksen kaikki tuotteet, myös uudet KMTK-määritysten mukaiset tuotteet kuvauksineen löydät täältä.

Tutustu tuotekuvauksiin

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa palautetta Paikkatietoalustasta?
Ota yhteyttä info@paikkatietoalusta.fi

Haluatko tukea palveluiden käytössä?
Ota yhteyttä asiakastukeen: 

tuki@paikkatietoalusta.fi