Tiedontuottajille

Tällä sivulla voit tutustua Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön tiedontuottajien palveluihin ja niiden käyttöönottoon. Nämä palvelut on suunnattu tiedontuottajille, kuten kunnille. ​​​​​​

Paikkatietoalustan kuntafoorumin jäsenet saavat ensimmäisten joukossa tietoa palveluiden kehittämisestä. Tutustu kuntafoorumiin ja liity jäseneksi tästä

Laatuvahti ja Tallennuspalvelu

Laatuvahti tukee paikkatiedon tuottajia tiedon laadun ja kansallisen yhteentoimivuuden parantamisessa. Laatuvahti tarkastaa paikkatietoaineiston laadun ja eheyden vertaamalla sitä kansalliseen tietomalliin. Laatuvahdin tuottama raportti nostaa esiin löytyneet virheet ja auttaa niiden korjaamisessa. 

Tallennuspalvelun kautta voi tallentaa erimuotoisia aineistoja Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön koontitietokantaan. Aineistolle ei tarvitse tehdä erikseen muunnoksia, sillä palvelu tekee tarvittavat muunnokset tiedontuottajan puolesta. Riittää, että aineisto on kansallisten tietomallien kanssa yhteensopivaa. Tallennuspalvelu varmistaa ja arvioi aineiston laadun Laatuvahdin avulla. 

Palveluiden käyttö vaatii käyttöoikeuden, jonka myöntää Maanmittauslaitos.

Tutustu Laatuvahtiin ja Tallennuspalveluun

Lue lisää Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön käyttöoikeuden hakemisesta

Hae käyttöoikeutta sähköisellä lomakkeella

Näin otat käyttöön Laatuvahdin ja Tallennuspalvelun: Tutustu käyttöehtoihin, hae sähköisellä lomakkeella, toimi ohjeiden mukaan ja suorita aineistojen testaus.

INSPIRE-validointipalvelu

INSPIRE-validointipalvelun avulla voit tarkistaa organisaatiosi paikkatietoaineistojen INSPIRE-mukaisuuden. Tällä hetkellä palvelussa on mahdollista validoida aineistojen ja palvelujen metatietoja, direktiivin liitteen I mukaisia tietotuotteita sekä WFS- ja Atom-palveluita. Validoinnin tuloksena syntyy raportti, jonka avulla INSPIREn teknisten ohjeiden vastaiset kohdat on helpompi korjata. Paikkatietohakemistoon tallennetut metatiedot ajetaan automaattisesti validaattorin läpi, ja löydät raportit suoraan palvelusta tutkittavaksesi.

INSPIRE-validointipalvelu on tarkoitettu INSPIRE-velvoitettujen, paikkatietoa tuottavien viranomaisten ja kuntien käyttöön.

Avaa INSPIRE-validointipalvelu (englanniksi)

Uudelleenohjauspalvelu

Uudelleenohjauspalvelu varmistaa, että käyttäjä löytää organisaatiosi paikkatietoaineistot, vaikka aineistot siirtyisivät eri paikkaan esimerkiksi kuntaliitoksen tai muun organisaatiomuutoksen vuoksi. Uudelleenohjauspalvelu ohjaa paikkatietokohteen tietoihin käyttäjän syöttäessä paikkatietokohteen pysyvän tunnuksen (http://paikkatiedot.fi-alkuinen tunnus) esimerkiksi nettiselaimeen. Tämä on JHS193-suosituksen mukainen rakennemalli paikkatiedon yksilöiville tunnuksille.

Tiedontuottajan vastuulla on ilmoittaa uudelleenohjauspalvelun ylläpitäjälle (Maanmittauslaitoksen INSPIRE-sihteeristö, inspire@maanmittauslaitos.fi), mihin hänen aineistossaan käytössä olevat pysyvät tunnukset tulisi ohjata.

Kartta- ja paikkatietojen rajapintapalvelut

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa palautetta Paikkatietoalustasta?
Ota yhteyttä info@paikkatietoalusta.fi

Haluatko tukea palveluiden käytössä?
Ota yhteyttä asiakastukeen: 

tuki@paikkatietoalusta.fi