Paikkatietojen yhteiskäyttö - Ajankohtaista

Paikkatietojen yhteiskäyttö avaa mahdollisuudet paikkatietojen hyödyntämiseen organisaatioiden ja valtioiden rajojen yli. Yhteisen paikkatietoinfrastruktuurin avulla voimme käyttää yhdessä paikassa tuotettuja paikkatietoja kaikkialla, missä paikkatietoa tarvitaan. Päällekkäinen työ vähenee ja kustannukset alenevat.

Paikkatietojen yhteiskäyttö -sivusto on ikkuna kansalliseen paikkatietoinfrastruktuuriin:

  • INSPIRE-osiossa kerromme, miten INSPIRE-direktiivin piirissä rakennetaan yhteistä eurooppalaista paikkatietoinfrastruktuurista ja mitä direktiivi velvoittaa eri viranomaisilta.
  • Paikkatietoverkosto-sivun kautta pääset itse osallistumaan paikkatietoalan kehittämiseen muun muassa kansallisessa paikkatietoalan toimijoiden Paikkatietoverkostossa.
  • Ohjaava toiminta -osiossa sukellamme syvemmälle paikkatietoalan ja INSPIRE-direktiivin kiemuroihin. Osiossa kerromme muun muassa paikkatietostrategiasta, paikkatiedon viitearkkitehtuurista ja INSPIRE-toimenpidesuunnitelmasta. Osiossa pääset myös tutustumaan paikkatietoasiain neuvottelukunnan kokousmateriaaleihin.
  • Ota yhteyttä -sivulta löydät yhteystietomme ja kuulet lisää siitä, keitä me olemme.

Paikkatietoikkuna -karttapalvelun kautta pääset tutustumaan yli 1200 eri karttatasoon yli 50 organisaatiolta ja yhdistelemään niistä oman karttasi. Yhdessä Paikkatietoikkunan kanssa Paikkatietojen yhteiskäyttö -sivusto muodostaa kansallisen paikkatietoportaalin.

Voit seurata paikkatietoalan ajankohtaisia kuulumisia sosiaalisesta mediasta  (Facebook, Twitter), tapahtumakalenterista ja Positio-lehdestä.

 

Mikä on paikkatietoinfrastruktuuri?

Paikkatietoinfrastruktuuri on kokonaisuus, joka mahdollistaa paikkatietojen saumattoman yhteiskäytön organisaatioiden ja valtioiden rajojen yli. Siihen kuuluvat paikkatietojen kuvailevat metatiedot, yhteiskäytön mahdollistavat teknologiat, yhteiset toimintaperiaatteet ja ihmiset.

Paikkatietoinfrastruktuureja voi olla kaikilla eri aluetasoilla ja ne linkittyvät vahvasti toisiinsa. Suomessa kansallinen paikkatietoinfrastruktuuri on vahvasti sidoksissa eurooppalaiseen paikkatietoinfrastruktuuriin, joka määritellään INSPIRE-direktiivissä.

Alla olevassa videossa kerrotaan, miten paikkatietoinfrastruktuuri muodostuu Euroopassa ja miksi se kannattaa toteuttaa. Vaikka video kuvaa eurooppalaista paikkatietoinfrastruktuuria, samat elementit ovat myös osana kansallista paikkatietoinfrastruktuuria. Videoon saa tekstitykset päälle klikkaamalla videon alalaidassa olevaa ratas-painiketta -> tekstitykset -> suomi. Video on Euroopan komission toteuttama.

 

 

Paikkatietojen yhteiskäyttö
Subscribe to Paikkatietojen yhteiskäyttö

Paikkatietoikkuna

Kansallisesta paikkatietoportaalista löydät yli 1200 karttatasoa yli 50 organisaatiolta.

https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/

Positio-lehti

Lehti kaikille paikkatiedosta kiinnostuneille painettuna ja verkossa.

www.maanmittauslaitos.fi/positio