Kunnille

Paikkatietoalusta on Maanmittauslaitoksen kehittämä valtakunnallinen palvelu, jonka avulla paikkatietoja – kuten tietoa rakennuksista, osoitteista sekä rakennetun ja luonnonympäristön kohteista – kootaan ja julkaistaan rakenteeltaan yhteneväisenä koko valtakunnasta. Palvelua kehitetään läheisessä yhteistyössä mm. ympäristöministeriön, Kuntaliiton ja kuntien kanssa. 

Paikkatietoalusta kehittyy

Paikkatietoalusta on osa laajempaa valtakunnallista palveluketjua, joka tuottaa hyötyä kaikille paikkatietoa tarvitseville organisaatioille ja ekosysteemeille (esimerkiksi liikenne ja biotalous). Paikkatietoalusta sisältää myös työkaluja paikkatietojen laadun tarkistamiseen sekä yhteentoimivuuden ja elinkaaren hallintaan.

Kunnat ovat sekä Paikkatietoalustan tiedontuottajia että palvelun käyttäjiä. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kuntien tuottamat ydintiedot virtaavat automaattisesti rakenteeltaan ja sisällöltään yhteneväisinä kaikkiin valtakunnallisiin tietovarantoihin.

Paikkatietoalustaa rakennetaan Maanmittauslaitoksen Paikkatiedot tehokäyttöön -ohjelmassa. Rakennettua ympäristöä koskevan tiedon yhteentoimivuutta ja sujuvampaa käyttöä edistää myös ympäristöministeriön hanke, josta voit lukea lisää ministeriön verkkosivuilla.

Saat tietoa kehittämisestä, yhteistyöstä ja aikataulusta seuraamalla Paikkatietoalustan viestintäkanavia.

Näin otat palvelut käyttöön

Tutustu Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristössä tarjolla oleviin palveluihin:

Kaikki palvelut ja rajapinnat löytyvät Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöstä, osoitteesta beta.paikkatietoalusta.fi. Paikkatietoalustan palveluiden käyttö on maksutonta. Käytössä on beta-vaiheen palvelut ja varsinainen Paikkatietoalustan tuotantoversio julkaistaan vuonna 2020.

Palvelujen avulla on mahdollista parantaa tietojen laatua, yhteentoimivuutta ja hyödynnettävyyttä. Suurinta osaa palveluista voi käyttää kirjautumatta, mutta osa vaatii kirjautumisen ja käyttöoikeuden hakemisen. Kunnille ja maakunnille suunnattu Laatuvahti ja Tallennuspalvelu vaatii käyttöoikeuden. 

Tutustu käyttöoikeuden hakemiseen ja käyttöehtoihin.

Lue palveluiden käyttöönotosta kertova esite (PDF, avautuu uudessa ikkunassa)

Tule mukaan Paikkatietoalustan kuntafoorumiin

Paikkatietoalustan kuntafoorumi edustaa kuntien ääntä Paikkatietoalustan kehityksessä. Kuntafoorumissa kunnat saavat tietoa kehittämistyöstä ja pääsevät vaikuttamaan siihen, miten työtä viedään eteenpäin. Kuntafoorumissa on yli 160 jäsentä eri puolilta Suomea. Osallistuminen on maksutonta eikä sido kuntia.

Lue lisää ja liity jäseneksi

Tukea kunnille

Tilaa rakennustiedon parantamisen tueksi VTJ/PRT-analyysi

Tulevaisuudessa julkishallinnon eri organisaatioiden tuottama rakennusten ja rakennelmien paikkatietoaineiston tulisi olla yhdenmukaista ja laadukasta koko maassa. Laadukas rakennustieto mahdollistaa erilaisten palveluiden tuottamisen ja tarjoaa edellytykset paremmalle päätöksenteolle. Maanmittauslaitos tukee kuntia rakennustiedon korjaamisessa mm. tarjoamalla VTJ-PRT-analyysin kuntien käyttöön. 

Tutustu tarkemmin rakennustiedon korjaamisen tukeen

Uusi osoitetietojärjestelmä kehittyy

Maanmittauslaitos edistää osoitetietojen hallintaa ja kehittää uutta valtakunnallista osoitetietojärjestelmää. Osoitetiedot syntyvät ja niitä ylläpidetään pääasiassa kunnissa. Tavoitteena on luoda järjestelmä, josta osoitetiedot koostetaan yhteen ja tarjotaan yhteiskunnan käyttöön laadukkaina ja ajantasaisina. 

Lue lisää uuden osoitetietojärjestelmän kehittämisestä

Tärkeitä linkkejä kunnille

Paikkatietoalustan hyödyt kunnille

Vinkkejä paikkatiedon turvallisuuden ja tietosuojan vahvistamiseen

Tutustu paikkatiedon tietomalleihin ja tiedonkeruuohjeisiin

Tutustu paikkatiedon laatukäsikirjoihin ja laadunhallintaan

Katso aikataulu ja lisätietoa kansallisesta laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmasta

Tutustu paikkatiedon tehokäytön hyötyihin käyttötapausten avulla

Lisätietoa ja kanavia seurattavaksi

Tilaa Paikkatietoalustan uutiskirje

Katso opasvideoita ja webinaareja Paikkatietoalustan YouTube-kanavalta (avautuu uuteen ikkunaan)

Seuraa Paikkatietoalustaa Twitterissä (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Usein kysyttyä

Jäikö jokin askarruttamaan Paikkatietoalustassa?

Katso usein kysytyt kysymykset

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa palautetta Paikkatietoalustasta?
Ota yhteyttä info@paikkatietoalusta.fi

Haluatko tukea palveluiden käytössä?
Ota yhteyttä asiakastukeen: 

tuki@paikkatietoalusta.fi