Hyppää pääsisältöön

Hae vuokraoikeuden rekisteröintiä asiointipalvelussa

Asiointipalvelussa on nyt mahdollista hakea myös vuokraoikeuden, hallinnanjakosopimuksen tai muun erityisen oikeuden rekisteröintiä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Rekisteröinti on yleensä vapaaehtoista, mutta se kannattaa tehdä. Kun erityinen oikeus on rekisteröity, se näkyy kiinteistön rasitustodistuksesta. 
 
Vuokraoikeuden rekisteröintiä kannattaa hakea, koska rekisteröityä vuokraoikeutta voi käyttää lainan vakuutena. Lisäksi jos kiinteistö myydään, tuleva omistaja näkee heti rasitustodistuksesta, että kiinteistöllä on vuokraoikeus. Joissain tilanteissa rekisteröinti on myös pakollista. 

Ostitko vuokratontilla sijaitsevan talon? - hae vuokraoikeuden siirtoa 

Jos olet hankkinut vuokratontilla sijaitsevan talon, tulee sinun hakea vuokraoikeuden siirtoa. Tällaisessa tapauksessa vuokraoikeus on jo olemassa. Tyypillisesti vuokraoikeus siirtyy kauppakirjalla edellisiltä vuokralaisilta sinulle. Vuokraoikeuden siirrossa vuokraoikeus rekisteröidään uuden omistajan nimiin. 
 
Jotta voit tehdä hakemuksen, selvitä ensin vuokraoikeuden ns. laitostunnus. Tunnus on yleensä muotoa 837-121-391-2-L1. Siirry asiointipalvelun ”Kaikki kiinteistöt” -osioon ja hae laitostunnuksen avulla vuokraoikeuden tiedot näkyviin. Vuokraoikeuden tiedoissa on painike ”Rekisteröi vuokraoikeus”, jonka kautta voit tehdä hakemuksen vuokraoikeuden siirtämisestä.  

Teitkö uuden maanvuokrasopimuksen? – hae vuokraoikeuden rekisteröintiä 

Jos olet tehnyt kiinteistön omistajan kanssa uuden maanvuokrasopimuksen, tulee sinun hakea vuokraoikeuden rekisteröintiä.  
 
Hae kiinteistötunnuksen perusteella näkyviin kiinteistö, jonka alueelle vuokraoikeus kohdistuu. Kiinteistön tiedoissa on painike ”Rekisteröi vuokraoikeus”, jonka kautta voit tehdä hakemuksen. 

Hae muun oikeuden rekisteröintiä 

Jos olet tehnyt hallinnanjakosopimuksen tai jonkin muun kiinteistöä koskevan käyttö- tai hallintaoikeuteen liittyvän sopimuksen, tulee sinun hakea muun oikeuden rekisteröintiä.   
 
Hae kiinteistötunnuksen perusteella näkyviin kiinteistö, jota oikeus koskee. Kiinteistön tiedoissa on painike ”Rekisteröi muu oikeus”, jonka kautta voit tehdä hakemuksen. 

Osa asiakirjoista tarvitaan alkuperäisinä 

Vaikka hakemuksen toimittaminen ja asioiden käynnistäminen onnistuukin sähköisesti, liittyy osaan hakemuksista sellaisia liitteitä, jotka meidän täytyy nähdä myös alkuperäisinä. Esimerkiksi vuokrasopimus, vuokraoikeuden kauppakirja ja hallinnanjakosopimus on toimitettava Maanmittauslaitokselle nähtäväksi joko postitse tai käymällä asiakaspalvelupisteessä. Asiointipalvelu ohjeistaa hakemusta tehtäessä, mitkä asiakirjat ovat sellaisia, jotka tarvitaan alkuperäisinä. 

Linkit

Asiointipalvelu

Lisätietoja: Rekisteröi vuokraoikeus tai muu erityinen oikeus 

 

Uusimmat palvelutiedotteet