Hyppää pääsisältöön

Oletko perinyt kiinteistön? – Nyt voit hakea lainhuutoa sähköisesti

Asiointipalvelussa on julkaistu uusia lainhuutohakemuksia. Henkilöasiakkaana voit jatkossa hakea lainhuutoa, kun olet saanut kiinteistön esimerkiksi perinnönjaossa, osituksen perusteella tai testamentilla. Voit myös selventää jo olemassa olevaa kiinteistön omistusoikeutta hakemalla selvennyslainhuutoa. Tämä on tarpeen esimerkiksi kuolinpesän osakkaiden rekisteröimiseksi. 

Aikaisemmin asiointipalvelussa on voinut hakea lainhuutoa vain sellaisille kiinteistön luovutuksille (kuten kauppa tai lahja), joissa on ollut mukana kaupanvahvistaja.

Näin haet lainhuutoa

Saat lainhuutohakemukset auki asiointipalvelussa kahta eri reittiä. Kattavimmin näet hakemukset etusivun ”Kaikki kiinteistöt” -osion kautta. Hae kiinteistötunnuksen perusteella näkyviin kiinteistö, jonka olet saanut esimerkiksi perinnönjaossa. Kiinteistön tiedoissa on painike ”Hae lainhuutoa”, jonka kautta lainhuutohakemuksen voi tehdä. 

Näkymä asiointipalvelun etusivusta testiympäristössä

Kuva 1: Näkymä asiointipalvelun etusivusta testiympäristössä

 

Lainhuutohakemus 

Varsinaisen lainhuudon hakemiseen on kaksi eri lomaketta sen mukaan, miten olet saanut kiinteistön:

  • kauppa, vaihto tai lahjoitus, joissa olet saajana ja olet sopinut kaupanvahvistajan tai pankin kanssa, että haet lainhuudon itse
  • muu saanto, esim. perinnönjako, ositus, testamentti

Selvennyslainhuutohakemus

Selvennyslainhuudon hakemiseen on kaksi eri lomaketta sen mukaan, millaisesta tilanteesta on kyse:

  • kuolinpesä 
  • ositus ja erottelu

Näkymä lainhuudon hakemisesta testiympäristössä

Kyva 2: Näkymä lainhuudon hakemisesta testiympäristössä

Etusivun ”Omat kiinteistöt ja huoneistot” osiossa näet ne kiinteistöt, joihin sinut on rekisteröity omistajaksi. Listalla näytetään myös kiinteistöt, joista Maanmittauslaitokselle on kaupanvahvistajan kautta toimitettu tieto toteutuneesta kaupasta, vaihdosta tai lahjoituksesta. Näiden kiinteistöjen tiedoissa lukee ”lainhuudattamaton”. Jos olet kaupanvahvistajan tai pankin kanssa sopinut, että haet lainhuudon itse, voit tehdä lainhuutohakemuksen kiinteistön tiedoista löytyvällä ”Hae lainhuuto” painikkeella. 

Osa asiakirjoista pitää nähdä alkuperäisenä

Vaikka hakemuksen toimittaminen ja asioiden käynnistäminen onnistuukin sähköisesti, liittyy osaan hakemuksista sellaisia liitteitä, jotka meidän täytyy nähdä myös alkuperäisenä. Esimerkiksi ositus- ja perinnönjakosopimus on toimitettava Maanmittauslaitokselle nähtäväksi joko postitse tai käymällä asiakaspalvelupisteessä. Asiointipalvelu ohjeistaa hakemusta tehtäessä mitkä asiakirjat ovat sellaisia, jotka tarvitaan alkuperäisinä. 
 

Uusimmat palvelutiedotteet