Hoppa till huvudinnehåll

Årets alumn Jarkko Koskinen: experter inom geoinformatik är mer efterfrågade än någonsin

Högskolan för ingenjörsvetenskaper vid Aalto-universitetet har utsett överdirektören för Lantmäteriverkets Geodatacentral, professor Jarkko Koskinen till Årets alumn 2021. Utmärkelsen delades ut i år för sjätte gången.

Överdirektören för Lantmäteriverkets Geodatacentral, professor Jarkko Koskinen
Bild:
Ilona Savola

Högskolan för ingenjörsvetenskaper utser varje år Årets alumn, en utmärkelse som är avsedd att stimulera en dialog mellan samhälleligt aktiva alumner och högskolan.
”Jarkko Koskinen är en internationellt känd expert inom geoinformatik. Han har bidragit till att göra området känt i Finland och aktivt främjat samarbetet mellan intressenter och Aalto-universitetet”, säger Gary Marquis, dekanus för Högskolan för ingenjörsvetenskap. 

Jarkko Koskinen disputerade för teknologie doktorsgrad 2001. Han har verkat i internationella uppdrag bland annat vid Europeiska rymdorganisationen i Italien och vid NASA i USA. I Finland har han arbetat bland annat på Finlands miljöcentral, Tekes och Meteorologiska institutet. Sedan 2011 är han överdirektör för Geodatacentralen. 
Jarkko Koskinen har under sin karriär haft insyn i den hisnande utvecklingen inom geoinformatik.
”Geodata är ett område där utvecklingen sker med stormsteg och efterfrågan på experter på geoinformatik är större än någonsin. Många av de världsledande företagen, som Google, Microsoft, Apple och Huawei, nämner geodata som ett av sina affärsområden. Robotisering och digitalisering har medfört att det överallt behövs exakta och högvärdiga geodata och positionsdata i realtid. Möjligheterna att hitta arbetstillfällen inom sektorn är enorma”, säger han.

Läs hela intervjun på Aalto-universitetets webbplats. (på finska)

Tilläggsuppgifter

Jarkko Koskinen, överdirektör, 050 337 2902, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Geodatacentralen
Forskning
Geodata

Nyheter och artiklar