Hoppa till huvudinnehåll

Decenniet börjar, arbetet fortsätter

Under de senaste tio åren har vi lyckats förändra vårt arbete så att vi som ämbetsverk idag är i ett annat läge. Lantmäteriverket har med sina egna åtgärder velat fungera som vägvisare.

”Lantmäteriverket producerar information, tjänster och forskning om landet. Vi uppskattar utveckling, experimentering och kontinuerligt lärande. Vid Lantmäteriverket får man samarbeta i nätverk med många andra organisationer i projekt vars mål är att utveckla samhället. Vi är en modern, säker och stabil arbetsplats. Vi litar på våra anställda. Hos oss kan du arbeta var som helst och när som helst. Det viktigaste i arbetet är ett bra slutresultat. Genom professionellt, handledande ledarskap stöder vi uppnåendet av mål och arbetshälsa.”

Ovan har jag nämnt några slagord som Lantmäteriverket arbetade för att uppnå under 2010-talet. Vi uppnådde en del mål, medan vi kanske ännu är på väg mot andra. Det viktigaste är förändringen: tron på att morgondagen är bättre än idag och att ändringar kan uppnås genom att tänka stort, ta väl genomtänkta och vid behov små steg. 

Gemensam riktning med kunder och partner

Lantmäteriverket har förberett sig och står redo inför det nya årtiondet. Vårt eget strategiarbete genomfördes på grundval av strategin som jord- och skogsbruksministeriet tog fram för sitt förvaltningsområde på våren 2019 samt regeringsprogrammen för regeringen som tillsattes efter vårens riksdagsval och den nuvarande regeringen. 
Vår strategi färdigställdes hösten 2019 och verkställandet av strategin har redan börjat. Vi stärker strategins effekt genom att förnya vårt ledningssystem och vår organisation genast vid ingången av 2020. Centrala direktörsposter utlyses. Efter att direktörerna har valts framskrider ändringarna stegvis. Organisationsreformen ska vara färdig i början av juli. 

Vi försöker svara på förväntningar om en bättre och säkrare kundservice, effektivare utnyttjande av forskning och innovationer, samt färdigheter att agera i nätverk och ekosystem. Vi försöker utveckla vår arbetsplats till en attraktivare hemarbetsplats för många experter. Dessa strategiska mål är vår insats i verkställandet av verksamhetsområdets strategi. Vi vill gå i en gemensam riktning med våra kunder och partner.

Lärdom av erfarenheter och njutning av obekvämhet

Vi tar fortfarande hand om det finska fastighetssystemet, terrängdatasystemet, och i framtiden även i en större omfattning om lägenhetsuppgifter. Tillsammans med våra partner utvecklar vi ett nationellt adressregistersystem, deltar i revideringen av fastighetsbeskattningen och genomför ett åtgärdsprogram för geodatapolitisk redogörelse under ledning av ministeriet. 

Vi skapar nya förutsättningar för affärsverksamhet i samhället genom forskning. Vi tar i bruk ny teknologi – ibland på ett djärvt sätt. Det finns ett gammalt ordspråk om att inget ändras om ingen blir arg. De som kommer att svara bäst på kraven under 2020-talet är enligt min åsikt personer som vågar pröva på nya saker, lära sig av sina erfarenheter och njuta av att vara verksamma utanför sin trygghetszon. Man behöver inte stanna kvar utanför sin trygghetszon, men om man inte har utsatts för obekvämhet kan man bli någon som bromsar upp förändringar. På 2020-talet klarar man sig inte med attityden ”allt var bättre förr”.

Arvo Kokkonen
generaldirektör

Arvo Kokkonen

_______________________________________________________________________________________

I Lantmäteriverkets blogg behandlar olika skribenter aktuella ärenden inom Lantmäteriverket. Du kan diskutera ämnet genom att skriva en kommentar till bloggen här nedanför. Kommentarerna granskas innan de publiceras.

Lantmäteriverket

Kommentit

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.

Bloggar