Hoppa till huvudinnehåll

Hur mycket skiljer sig kompassvisningen från kartnord? Ta en titt på deklinationskartan

När man navigerar med hjälp av karta och kompass är det viktigt att veta hur mycket den riktning kompassen visar avviker från nordriktningen på kartan. Svar på denna fråga ges av Lantmäteriverkets deklinationskarta, som visar deklinationsvärdena för kartbladens mittpunkter.

Kartta henkilön käsissä auton sisällä, kuvakulma takapenkiltä.
Bild:
Julia Hautojärvi

Deklinationskartan har uppdaterats med deklinationsdata för år 2022 från Meteorologiska institutet. Tidigare innehöll kartan bara deklinationen, dvs. korrigeringen på grund av skillnaden mellan den magnetiska nordpolen och den geografiska nordpolen.

Nu har kartan utvecklats genom att lägga till den korrigering av skillnaden mellan kartnord och riktningen till nordpolen samt den totala korrigeringen som krävs för exakt navigering. Deklinationen och korrigeringen av skillnaden mellan kartnord och riktningen till nordpolen utgör tillsammans den totala korrigeringen som dras av från kompassens avläsning.  
 
– Deklinationskartan kan till exempel användas vid planeringen av vandringsturer. När man ska ut på en vandring till exempel i Lapska armens ödemarksområde kan man i förväg kontrollera att den totala korrigeringen i området är cirka 15 grader. Dessutom kan informationen användas för att göra orienteringskartor, eftersom deras kartnord justeras med den total korrigeringen, säger Lantmäteriverkets ledande expert Teemu Saloriutta.
 
Korrigeringen på grund av skillnaden mellan kartnord och den geografiska nordpolen beror på kartprojektionen. I den kartprojektion som används i Finland har korrigeringen mellan kartnord och riktningen till nordpolen betydelse särskilt i landets västra delar och vid den östra gränsen. Som störst är korrigeringen sex grader i väster.

Mer information

Teemu Saloriutta, ledande expert, 050 574 6201, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi 

Läs mer om missvisning och utredning av den på Deklinationskartsidan

Kartor
Tjänster

Nyheter och artiklar