Hoppa till huvudinnehåll

Jakten på rösen i Posio: mästerdetektiverna i farten

Sedan sommaren har spelet Pyykkijahti lockat medborgarna att röra sig utomhus och samtidigt delta i att samla in uppgifter som är viktiga för samhället. Över 650 försvunna rösen har hittats i Posio.

Käsi, joka pitää kännykässä Pyykkijahti-peliä auki. Taustalla metsämaisema.
Bild:
Maanmittauslaitos

Runtom i Finland har man aktivt deltagit i Pyykkijahti – fram till mitten av oktober hade totalt nästan 21 000 rösen hittats. Pyykkijahti kan spelas fram till utgången av detta år.

Rösen har mätts exemplariskt till exempel i Posio kommun. Kommunen ordnade kampanjen Posio liikkuu, där man ivrigt letade efter lokala rösen. Pyykkijahti avslutades i slutet av oktober, och dittills hade invånare i Posio hittat över 650 försvunna rösen. Mest poäng i Posio fick Heli Peltola som kom på åttonde plats i Pyykkijahti på riksnivå.

– Jag tycker om att röra mig i skogen och lära känna nya ställen. Utmaningen gav mig ett gott tillfälle att undersöka omgivningen i närheten och särskilt terrängen runt Kirintöjärvi blev bekant. Det var inte helt enkelt att hitta rösen, jag gick över 70 kilometer i skogen och som längst gick jag i tre timmar, berättar Peltola i en webbintervj (på finska).

Crowdsourcing för det allmänna bästa

Uppgifter från en period på tvåhundra år har samlats in i Lantmäteriverkets fastighetsregister. En del av lägesuppgifterna är oexakta efter dagens måttstock. Oklarheterna påverkar direkt registerkartans tillförlitlighet.

I registret finns cirka 13 miljoner rösen, och läget för uppskattningsvis tre miljoner av dem är preciserat med mer än en meters noggrannhet. Det betyder att läget för cirka tre miljoner rösen kan vara felaktigt på registerkartan. På kartor finns det många oklarheter framför allt i skogsmarksområden.

Med hjälp av spelet Pyykkijahti har det utretts om det är möjligt att precisera uppgifter om fastighetsgränser med hjälp av frivilliga medborgare, dvs. crowdsourcing. Detta innebär att privatpersoner frivilligt och utan ersättning har deltagit i att förbättra fastighetsregisterkartan.

Läs mer:

Jakten på rösen i Posio (på finska)
Pyykkijahti får finländarna att röra på sig: ”Trevlig målinriktad motion” (på finska)
Webbplatsen för Pyykkijahti (på finska)

    Kartor
    Fastigheter
    Fastighetsregistret

    Nyheter och artiklar