Hoppa till huvudinnehåll

Känner du till vad allt du kan göra på Kartplatsen?

Lantmäteriverkets tjänst Kartplatsen passar utmärkt för många olika användningar. Där hittar du den förkomna fastighetsbeteckningen, handlar i kartbutiken, märker ut de bästa bär- och svampmarkerna och lägger upp rutten för helgvandringen.

Heidi Jylhä-Ollila

Karttapaikan käyttäliittymä ja koordinaattihaku.
Bild:
Maanmittauslaitos

Skapa en bild av hemtrakten och ta reda på fastighetsbeteckningen

Kartplatsen hjälper dig att få en bild av din omgivning. Genom att studera olika kartnivåer och använda dig av olika verktyg får du ut det mesta av tjänsten. 

Titta på flygfoton för att hitta de bästa svamp- och bärmarkerna. Med markeringsverktyget märker du ut svampfynden eller de dignande bärtuvorna och skickar sedan kartlänken till din kompis. När du planerar följande helgvandring har du hjälp av terrängskuggningen och avståndsmätningen.

Har du förlagt fastighetsbeteckningen? Välj visning av kartlagret för fastighetsbeteckningar. Fastighetsbeteckningen är identifikatorn för en gård eller tomt. Du behöver den till exempel om för att kunna begära mer uppgifter om en fastighet. 

Dela kartlänken som visar läget för ett outbrutet område

Planerar du att sälja ett outbrutet område? Med hjälp av Kartplatsen kan du foga till köpebrevet en ritning som anger gränserna för det outbrutna området. Använd arealfunktionen för att markera området som ska säljas. På kartan anges också det outbrutna områdets areal. När du är klar med avgränsningen klickar du på utskriftsikonen. Då öppnas kartvyn på en ny flik där du kan skriva ut den eller spara den på din dator.

Kom ihåg att avgränsningarna och arealerna på Kartplatsen är endast riktgivande och att gränserna för den fastighet som ska bildas fastställs genom förrättning.

Gör en egen kartutskrift och beställ tryckta kartor

En av de populäraste egenskaperna på Kartplatsen är kartbutiken. Du hittar den genom att klicka på pilen i fältet till höger på sidan och sedan på Köp kartor

Under Tryckta kartor finns grund- och terrängkartor. När du har valt önskad karttyp visas kartbladsindelningen. Klicka på ett kartblad, så visas förteckningen Produkter där den valda kartans namn och nummer finns. Lägg sedan de valda kartorna i varukorgen. VI skickar kartorna till dig per post.

Genom att klicka på Egen karta kan du skapa en egen kartutskrift. Sök först upp det önskade området på kartan och ange sedan utskriftens storlek och skala. Du kan också välja vilka uppgifter som visas på kartan samt utskriftsmaterialet.

Av de väderbeständiga materialen är tyg praktiskt till exempel på utfärder eftersom det går enkelt att vika och ha i fickan eller ryggsäcken. Plast fungerar bra om kartan kan läggas på ett plant underlag. Många kunder väljer också plast eller tyg för kartor som ska bli tavlor. Vi skriver ut kartan enligt dina val och skickar den till dig i en kartongförpackning för att den inte ska vikas.

Ta reda på sommarstugans koordinater 

Inte råkade du efter semestern tänka på om du känner till koordinaterna för stugan? På Kartplatsen tar du enkelt reda på stugans position och markerar dem på kartan. Funktionen öppnas genom att klicka på XY-ikonen till höger i kartvyn.

Peka och klicka på önskad plats på kartan. Kopiera in koordinaterna till blanketten för positionsdata som finns på Nödcentralsverkets webbplats, skriv ut blanketten och sätt upp den på en synlig plats.

Tjänster
Kartor
Terrängkarta

Nyheter och artiklar