Hoppa till huvudinnehåll

Världsarvsmöte vid Finlands nordligaste världsarvsobjekt

Lantmäteriverket ordnar ett världsarvsseminarium den 12 april 2018 i Fjäll-Lapplands naturum i Hetta i Enontekis. Fjäll-Lapplands naturum valdes som plats för seminariet, eftersom det därifrån bara är en kort sträcka med lappländska mått mätt till Finlands nordligaste världsarvsobjekt, mätpunkten Stuorrahanoaivi i Struves meridianbåge.

Hetta maailmanperintöseminaari 2018
Foto: Maarit Kyöstilä

Vid världsarvsseminariet behandlas världsarvsobjekten ur turismens, naturturismens och kulturens synvinkel. Unescos världsarvsobjekt är mycket populära resmål, och bara i Finland besöker närmare två miljoner turister världsarvsobjekten årligen.

Det är möjligt att slå ihop seminariet med ett besök till världsarvspunkten Stuorrahanoaivi som ingår i Struves meridianbåge. Punkten ligger i Tarvantovaara ödemarksområde i Enontekis långt borta från allt. Ett besök till punkten förutsätter goda förberedelser av besökaren på förhand under alla årstider.

Jordklotet mäts med hjälp av Struves meridianbåge

Struves meridianbåge är ett av världens största världsarvsobjekt, då den sträcker sig från Svarta havet i söder till Ishavet i norr. Med hjälp av meridianbågen utredde man jordklotets form och storlek i början av 1800-talet. Struves meridianbåge ingår i Unescos världsarvslista. Sex av de punkter som ingår i världsarvsobjektet finns i Finland. Mätpunkterna är historiskt viktiga men även utmärkta utkiksställen.

Till Unescos världsarvsobjekt i Finland hör förutom Struves meridianbåge Sveaborg, Gamla Raumo, Petäjävesi gamla kyrka, Verla träsliperi och pappfabrik, begravningsplatsen från bronsåldern i Sammallahdenmäki samt Kvarkens skärgård.

Mera information

Kartingenjör Jyrki Puupponen Lantmäteriverket / Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys ry, 040 190 9871, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Fjäll-Lapplands naturum

 

Nyheter och artiklar