Vem får ägaruppgifterna till fastigheter?

Vi får ibland frågan varför vem som helst kan ta reda på vem som är ägaren till en viss fastighet. Säljer vi uppgifter till direktreklam? Kostar ägaruppgifter? Hur säkerställs dataskyddet? Hur är det med spärrmarkerade personer? Här har vi samlat principerna för att lämna ut uppgifter.

""
Uppgifterna om ägare till fastigheter upprätthålls i lagfarts- och inteckningsregistret.
Bild:
Antero Aaltonen

Lantmäteriverket upprätthåller fastighetsdatasystemet och ett av dess grundregister är lagfarts- och inteckningsregistret där uppgifterna om fastigheternas ägare upprätthålls. När du har köpt en fastighet är du skyldig att registrera äganderätten genom att söka lagfart. Efter registreringen åtnjuter din äganderätt offentlig tillförlitlighet och ditt ägande syns i fastighetsdatasystemet.

Var kan uppgifterna om ägare till fastigheter erhållas?

Lagfarts- och inteckningsregistret är offentligt och även uppgifterna om ägaren till en fastighet är offentliga. Offentlig betyder dock inte samma som öppen för alla, utan utlämnandet av uppgifter är noggrant reglerat.

En medborgare kan mot en avgift få uppgifter ur fastighetsdatasystemet, som ägaruppgifter, i form av utdrag, intyg och andra utskrifter från Lantmäteriverket, kommuner, magistrat eller andra myndigheter som har beviljats rätt att använda fastighetsdatasystemet.

Ett utdrag kan köpas från Lantmäteriverkets kundtjänst eller med en webblankett.

Användarrättigheter kan beviljas till yrkesanvändare som behöver uppgifterna, som till exempel för fastighetsförmedling eller för att bevilja kredit. Uppgifterna får endast användas för uppgivet användningsändamål. Dessa parter kan inte erbjuda informationstjänst.

Två slags lagfartsbevis

Uppgifter om fastighetens ägare framgår av lagfartsbeviset. Det finns två slags bevis: ett innehåller ägarens namn, personnummer och adress och det kortfattade alternativet endast namnet och födelsedatum.

Det kortfattade beviset kan lämnas ut till kunden utan att fråga efter användningsändamål. Detta utdrag räcker ofta för kundens behov.

Ett utdrag med personnummer och adress kan lämnas till fastighetsägaren själv eller till en person som uppger ett användningsändamål som uppfyller kraven i dataskyddslagen och -förordningen. Den vanliga situationen är att kunden behöver utdraget för att upprätta ett köpekontrakt för fastigheten när överenskommelse om köpet har träffats med ägaren.

Om fastighetens ägare har spärrmarkering eller förbud mot att lämna ut adressuppgifter är personens adressuppgifter inte med på utdraget.

Stora ägarutredningar kräver en redogörelse för användningsändamålet

Ägaruppgifter för fastigheter kan också lämnas som särskilda ägarutredningar. Informationen söks i fastighetsdatasystemet med fastighetsbeteckningen som grund som kunden ska uppge när en beställning görs. Fastighetsbeteckningen bör man ta reda på själv i förväg. Beteckningarna kan hittas på Lantmäteriverkets webbplats eller Kartplatsen.

Vid ägarutredningar begärs alltid en skriftlig redogörelse för användningsändamålet av kunden. Ägaruppgifterna lämnas endast ut om användningsändamålet uppfyller kraven i dataskyddslagen och -förordningen.

Enstaka ägaruppgifter är kostnadsfria

I allmänhet behövs ägaruppgifterna till fastigheter för olika slags infrastrukturprojekt. En fastighetsägare kan behöva uppgifter om grannarna bl.a. i tillståndsärenden och jaktföreningar för att sköta arrendefrågor.

Enstaka ägaruppgifter kan också ges muntligt utan att fråga efter användningsändamål.

Uppgifter om ägare lämnas inte ut från Lantmäteriverket för direktreklam, opinions- eller marknadsundersökningar.

Pekka Jakobsson
Chef för informationstjänsten

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

 

Kommentit

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.

Uusimmat uutiset ja blogit