Yrkeshögskolan Novia och Lantmäteriverket inleder samarbete

Målet med samarbetet är att säkra tillgång på lantmäteriingenjörer som kan ge service på svenska.

Arvo Kokkonen ja Örjan Andersson

Avtalet mellan Lantmäteriverket och Yrkeshögskolan Novia undertecknas 15.1 av rektor/VD Örjan Andersson och generaldirektör Arvo Kokkonen. Yrkeshögskolan Novia och Lantmäteriverket har ingått ett samarbetsavtal vars syfte är att säkra tillgången på lantmäteriingenjörer som kan ge service på svenska.

Tack vare avtalet Yrkeshögskolan Novia erbjuder efter några års uppehåll, igen utbildning som leder till examen ingenjör (YH) inom lantmäteriteknik. Det finns ett starkt behov på arbetsmarknaden och speciellt beträffande service på svenska.
 
− Frågor som har med fastigheter att göra är ofta juridiskt krävande och service på ens eget språk är viktig. Utbildningen är liten och har därför begränsade resurser. Tack vare samarbetet med Lantmäteriverket har vi nu hittat ett fungerande koncept som gör det möjligt att starta igen, då vi får tillgång till kompetensen hos den största arbetsgivaren i branschen. Det här är en stor fördel för våra studerande, förklarar rektor Örjan Andersson.
 
− Lantmäteriverket har ett betydande rekryteringsbehov av svenskspråkiga lantmäteriingenjörer. För oss är det viktigt att säkerställa det lagstadgade uppdraget att ge service på svenska därför ser vi det som viktigt att utbildningen fortsätter. Vi har haft problem att hitta svenskspråkiga personer i vår rekrytering, konstaterar Lantmäteriverkets överdirektör Irma Lähetkangas.

Utbildningen inleds hösten 2019 med 15 nybörjarplatser i Vasa. Studierna räcker fyra år.
Ansökan till ingenjör (YH), lantmäteriteknik pågår 20.3–3.4.2019 via www.studieinfo.fi.

Tilläggsinformation

Yrkeshögskolan Novia, rektor/VD Örjan Andersson, tfn 050 527 2286
Lantmäteriverket, överdirektör Irma Lähetkangas, tfn 040 834 0970

Uusimmat uutiset ja blogit