Hoppa till huvudinnehåll

Ska du registrera äganderätten till din aktielägenhet? Ta en titt på våra tips om smidig ärendehantering

Aktielägenheternas ägare har nu aktiverat sig och det kan tidvis uppstå en kö hos vår kundservice nu när allt fler husbolag har överfört sin aktiebok till bostadsdatasystemet. Här har du några tips för en smidigare hantering av dina ärenden hos Lantmäteriverket om du vill registrera ditt aktiebrev i pappersform i bostadsdatasystemet.

""
Bild:
Riku Nikkilä

Börja med att titta på våra interaktiva anvisningar om hur du ska registrera ägandet till din aktielägenhet för att se hur registreringen av ägandet sköts i ditt fall.

När du har köpt en aktielägenhet ska du ansöka om registreringen av ägandet inom två månader och lämna in aktiebrevet i pappersform till Lantmäteriverket för makulering.

Om registreringen av ägandet är viktigt för aktielägenhetens ägare och du ska besöka vår kundservice:

  • Fyll i ansökningsblanketten (suomi.fi) innan du kommer till servicestället.
  • Om du inte har en skrivare ber vi dig ändå läsa igenom hela blanketten (suomi.fi). Du kan fylla i blanketten på vårt serviceställe medan du väntar på din tur.
  • Om du inte kan fylla i en punkt i protokollet kan du lämna den tom och be om råd när du lämnar in ansökan.
  • Det är inte möjligt att boka en tid hos våra serviceställen. Vi betjänar våra kunder i ankomstordning.
  • Kontrollera var det närmaste servicestället finns och dess öppettider.
  • Du kan också skicka ansökan och aktiebrevet per post. Lantmäteriverket/Bostäder, PB 3300, 65101 Vasa. Observera att aktiebrevet är ett värdepapper som du bör välja ett säkert leveranssätt för. Mera information finns exempelvis på Postens webbplats

Om du äger en aktielägenhet i ett husbolag som har övergått till bostadsdatasystemet har du 10 år tid på dig att registrera ditt ägande hos Lantmäteriverket. Tidsgränsen år 2023 gäller alltså inte enskilda aktieägare utan husbolag.

Registreringen av en aktielägenhets ägande kostar 63 euro. Om en bilplats har ett eget aktiebrev ska du ansöka separat om registrering av bilplatsen. För registrering tas ut en avgift på 63 euro enligt prislistan.

Handläggningen av ansökningar har hopat sig

Senaste servicemeddelanden