Hyppää pääsisältöön

Tietoa peltotilusjärjestelyistä Okrassa heinäkuussa

Aika:
5.–8.7.2023
Kohderyhmä:
kansalaiset,
maanomistajat
Traktori pellolla
Kuva:
Julia Hautojärvi
Kuva: Julia Hautojärvi

Maanmittauslaitos on mukana Okra-maatalousnäyttelyssä maa- ja metsätalousministeriön Luonnonvarat-osastolla yhdessä useiden muiden hallinnonalan organisaatioiden kanssa. Okra järjestetään 5.–8.7.2023 Oripäässä. Yhteisosasto sijaitsee sisähallissa F (osastot 16–19 ja 64–65). Maanmittauslaitoksen pisteen löydät osastolta F18. 

Okra-maatalousnäyttely on tarkoitettu alan ammattilaisten lisäksi koko perheelle. Nähtävää löytyy satojen näytteilleasettajien lisäksi perinnepihasta eläinosastoon ja erilaisiin kädentaitoihin. 

Miten omaa kylää voitaisiin kehittää?

Maanmittauslaitoksen pisteellä esitellään koko Suomen kattavaa peltojen kiinteistörakenneselvitystä: maatilojen määrä vähenee ja tilakoko kasvaa, mutta peltolohkojen koko ei ole pysynyt kehityksessä mukana.  

Peltolohkon koko ja sen etäisyys tilakeskuksesta vaikuttavat huomattavasti maatalouden kustannuksiin. Hyvä kiinteistörakenne myös mahdollistaa investoinnit uuteen teknologiaan. Tilusjärjestelyt ovat omalta osaltaan myös alentamassa maatalouden ilmastopäästöjä. 

Pisteeltämme löytyy kattavasti erilaisia vastavalmistuneita teemakarttoja peltojen tilus- ja omistusrakenteista: karttojen avulla voi tutkia oman kylän kehittämismahdollisuuksia Maanmittauslaitoksen asiantuntijoiden kanssa.

Ohjelma

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan yhteisosastolla on tarjolla monia mielenkiintoisia ja ajankohtaisia puheenaiheita. Maanmittauslaitoksen teemana ovat tilusjärjestelyt, lisäksi yhteisosastolla ovat esillä muun muassa Vipu-mobiili, Hyrrä-asiointipalvelu, koirarekisteri, elintarvikemarkkinat, ravinteiden kierrätys, eläinten hyvinvointi, kalastusasiat ja siementarkastus. 

Tutustu yhteisosaston ohjelmaan Ruokaviraston verkkosivuilla.

Viljelijäpaneeli: Kuinka iso on riittävän iso peltolohko?

Viljelijäpaneeli järjestetään päivittäin hallinonalan yhteisosaston omalla Luonnonvarat-lavalla. Paneelikeskusteluissa ”Kuinka iso on riittävän iso peltolohko?” viljelijät eri puolilta Suomea pohtivat, miten suuri peltolohkon tulisi olla, jotta sen viljely olisi mahdollisimman kannattavaa. Yleisö voi osastollamme osallistua arvontaan, jossa pähkäillään riittävän ison peltolohkon kokoa – osallistuneiden kesken arvotaan Maanmittauslaitoksen tuotteita.

Paneelikeskustelujen aikataulu: 

  • Keskiviikkona 5.7. klo 13.00
  • Torstaina 6.7. klo 13:30
  • Perjantaina 7.7. klo 15:30
  • Lauantaina 8.7. klo 14:30 

Tule kuuntelemaan paneelikeskusteluita MMM:n hallinnonalan yhteisosastolle sisähalliin F!

 

Tietoisku: Tilusjärjestelyistä hyötyä viljelijöille?

Tule kuuntelemaan tietoiskuja tilusjärjestelyistä ja niiden hyödyistä messujen päälavalle päivittäin klo 14.15–15.15!

Lisätietoja

Yhteystiedot 

Hirvikoskentie 290 
32500 Oripää 

Oripäähän on helppo tulla. Löydät Oripään tien 41 varrelta Turun ja Tampereen väliltä. Maanmittauslaitoksen asiantuntijat löydät sisähallista F, osastolta 18. 

Lue lisää tapahtumasta Okran verkkosivuilta.

 

Lisätietoja tilusjärjestelyistä  

Kalle Konttinen | Tilusjärjestelypäällikkö 

kalle.konttinen@maanmittauslaitos.fi  

+358 40 563 6066 

 

Kartat
Paikkatieto
Kiinteistöt

Tulevat tapahtumat